Militari ruși contra mașini de luptă ucrainene

Militari ruși contra mașini de luptă ucraineneRăzboi Ucraina. Sursă foto: Facebook

Militari ruși contra mașini de luptă ucrainene. Cu o disperată lipsă de infanterie, Kievul folosește drone aeriene pentru a elimina infanteria rusă. Încetinește, dar nu oprește, avansul rusesc.

Soldați ruși vs. drone ucrainene

În terenurile agricole plate și în orașele miniere distruse care înconjoară acest oraș din estul Ucrainei, războiul a devenit în principal o competiție între soldații de infanterie ruși și dronele explozive ucrainene.

După aproape trei ani de lupte, Ucraina nu dispune de infanterie pentru a ocupa tranșeele. Ucrainenii sunt depășiți numeric cu cel puțin 5 la 1 pe cea mai mare parte a frontului de est, iar bărbații pe care îi au sunt în mare parte în vârstă, recent recrutați și lipsiți de motivație și experiență în luptă, spun ofițerii ucraineni.

Ceea ce forțele de la Kiev au din abundență sunt drone – pe care Ucraina se bazează acum pentru a compensa lipsa infanteriei.

Ucraina nu mai are soldați

Dronele supraveghează linia frontului de 600 de mile și au înlocuit aproape în totalitate recunoașterea umană. Când soldații ruși avansează spre pozițiile ucrainene, drone aeriene explozive sunt trimise pentru a îi elimina, în timp ce drone mai mari aruncă bombe asupra lor.

Infanteria trage cu armele doar atunci când soldații ruși, ocazional, reușesc să se strecoare pe lângă falanga vehiculelor aeriene fără pilot.

Strategia a funcționat, până la un punct. În aproape un an de când Moscova a început să mărșăluiască spre Pokrovsk, trupele ruse nu au reușit să cucerească orașul, în ciuda avantajelor uriașe în ceea ce privește soldații și muniția de artilerie.

Progresul lor lent este o dovadă a cât de dificil a făcut proliferarea dronelor orice atac. Niciuna dintre părți nu mai trimite vehicule blindate mari până la linia de contact – sunt ținte ușoare pentru drone. În schimb, infanteria parcurge de obicei ultimele câteva mile pe jos, adesea în grupuri de doar doi sau trei soldați, care sunt mai greu de observat de drone.

Război în Ucraina, Vladimir Putin

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Câți ruși sunt eliminați de drone

Dar epoca primelor linii patrulate de drone în loc de oameni nu a venit încă. Soldații ruși încă înaintează, deși încet. Pentru a le opri progresul, Ucraina ar avea nevoie de un aflux mare de trupe, potrivit mai multor ofițeri care luptă în zonă – ceea care este puțin probabil în viitorul apropiat.

„Dronele nu pot înlocui oamenii”, a spus un comandant de batalion care a luptat chiar la sud de Pokrovsk în ultimele două luni. În acest timp, batalionul său s-a retras aproximativ o milă. „Dronele pot întrerupe un atac inamic, dar nu îl pot opri complet.”

Aceeași dinamică se desfășoară pe frontul de est, forțele ruse punând sub o presiune intensă brigăzile ucrainene, pe o zonă largă de teritoriu. Moscova a capturat recent orașul Velyka Novosilka, la sud-vest de Pokrovsk, iar acum amenință Chasiv Yar la nord.

În unele zone rurale, piloții ucraineni de drone aproape că pot apăra singuri linia.

Dronele îi ucid cu ușurință pe soldații ruși

La sfârșitul lunii trecute, The Wall Street Journal a vizitat un batalion de drone aeriene din Brigada 60 Mecanizată a Ucrainei, care încerca să învingă atacurile rusești din apropierea satului Terny, din nord-est.

De la un post de comandă, comandantul batalionului, un locotenent major cu indicativul de apel Munin, a urmărit fluxurile live ale dronelor de supraveghere în timp ce soldații ruși se reped peste câmpurile plate și mlăștinoase din jurul Ternîi, către un râu.

Unul dintre adjuncții lui Munin a văzut doi ruși sprintând peste un pod, iar Munin a trimis o dronă explozivă pentru a-i vâna. Când rușii au auzit drona apropiindu-se, au căzut la pământ.

Apoi o explozie uriașă a luminat ecranul. Un bărbat zăcea nemișcat, cu piciorul zburat. Celălalt s-a chinuit să se ridice în picioare, apoi a căzut din nou.

„Cred că sunt morți”, a spus la radio un pilot de drone, care se afla într-un buncăr la câțiva kilometri în spate de linia frontului.

„Du-te și termină-l ca să știm sigur”, a răspuns Munin.

Dronele, aproape imbatabile. Și sunt multe

O a doua dronă a lovit un minut mai târziu. „Plus doi”, a spus Munin, în vârstă de 38 de ani, adică încă doi ruși au fost uciși, ceea ce a adus numărul victimelor batalionului în acea zi la opt. Cea mai apropiată infanterie ucraineană nu a avut nevoie să-și părăsească buncărul.

Munin a spus că o creștere masivă a cantității de drone de care dispune a permis batalionului său să reducă presiunea asupra infanteriei.

Cu un an mai devreme, echipa sa ar fi lansat 15 drone cu „vizualizare la persoana întâi” (FPV), într-o zi plină. Acum, Ucraina produce aproximativ 200.000 de drone pe lună.

Munin trimite cel puțin 60 într-o zi normală și își poate permite să le folosească și pe ruși grav răniți. În plus, multe drone de supraveghere sunt acum echipate cu camere cu viziune termică, ceea ce facilitează identificarea atacurilor rusești pe timp de noapte.

De ce nu poate fi oprit avansul soldaților ruși

Totuși, rușii avansează încet în jurul Ternîi și acum controlează cea mai mare parte a satului. Deși au înregistrat peste 1.000 de victime în atacul asupra satului, a spus Munin, par să aibă „trupe nelimitată” și continuă să trimită oameni în grupuri mici, care pot trece mai ușor pe lângă dronele de supraveghere.

Uneori, rușii dovoară dronele ucrainene. În zilele ploioase sau cu ceață, majoritatea dronelor nu pot zbura, ceea ce oferă forțelor ruse șansa de a face atacuri mai mari cu vehicule blindate. Odată ce frunzele vor acoperi din nou copacii, la primăvară, infanteria rusă va fi mai greu de observat de drone.

Și odată ce observă o poziție ucraineană, o lovesc cu orice tip de armă pe care o au până când ucrainenii sunt forțați să se retragă. Artilerie, bombe de planare, totul, spune Munin. „Până când nu mai poți folosi poziția ca acoperire”.

Ucrainenii, depășiți numeric de ruși

Acum sunt depășiți numeric de ruși cu aproximativ 10 la 1, dar oferta tot mai mare de drone - plus afluxurile mici de noi soldați - au permis brigăzii să continue să lupte cu înaintarea Rusiei. Rușii suferă cel puțin șapte victime pentru fiecare soldat ucrainean rănit sau ucis, a spus el, dar a adăugat că Kievul ar avea nevoie de de 10 ori mai multe trupe aici pentru a opri trupele Moscovei.

„Nu avem suficienți oameni pentru a apăra Pokrovsk”, a spus el.

În câmpuri deschise, este relativ ușor pentru drone să observe soldații ruși care încearcă să avanseze. Dar în orașele și satele din jurul Pokrovsk, unde există mai multe clădiri pentru ca rușii să se acopere de drone, infanteria este de neînlocuit, potrivit WSJ.

Ne puteți urmări și pe Google News