Viaţă pentru viaţă: Un tânăr de 24 de ani a salvat cinci persoane

Viaţă pentru viaţă: Un tânăr de 24 de ani a salvat cinci persoane

O nouă prelevare de organe, a şasea din acest an, s-a încheiat în această dimineaţă la Timişoara. Destinul tragic al unui tânăr de 24 de ani a salvat astfel cinci persoane, a căror existenţă depindea de realizarea unui transplant de organe.

Noaptea trecută, specialiştii de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, împreună cu două echipe de specialişti din Bucureşti şi Cluj, au realizat o nouă prelevare de organe.

"Este cea de-a şasea prelevare din acest an", susţine Liana Dacilescu, purtătoarea de cuvânt a unităţii medicale.

Pacientul, în vârstă de 24 de ani, din judeţul Timiş, a ajuns la spital pe 12 februarie, cu un anevrism cerebral. Ieri dimineaţă, tânărul a fost declarat în moarte cerebrală. "Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea mai multor organe", au spus reprezentanţii instituţiei sanitare. Astfel, rinichii au fost prelevaţi şi preluaţi de echipa din Cluj, iar ficatul, splina şi pancreasul au fost prelevate şi preluate de echipa din Bucureşti.

Campania "un donator salvează patru vieţi", un succes

Patru ani de insistenţe, campanii publice, mii de fluturaşi publicitari care explicau că "un donator salvează patru vieţi", apariţii în presă alături de preoţi. Aceasta este reţeta secretă a medicilor timişoreni, care au ajuns să preleveze organe într-un ritm ameţitor.

Ei conving rudele pacienţilor ajunşi la Spitalul Judeţean în moarte cerebrală că în toată drama pe care o trăiesc mai pot găsi alinare, mai pot salva vieţi, ale altor oameni aflaţi în suferinţă.

Medicii Judeţeanului au început să le explice, mai întâi timişorenilor, şi apoi tuturor celor dispuşi să-i asculte, faptul că e cel mai uman gest, de a da viaţă cuiva, din viaţa altcuiva care se stinge.

"Ca orice reţetă de succes, şi aceasta este compusă din mai multe. Şi aici putem identifica mai multe elemente, poate unele mai greu de definit, şi anume că ne-a ajutat Dumnezeu. Pe de altă parte vedem clar în contactul cu aceste familii lovite de cele mai mari tragedii, că ele cunosc subiectul din media. Fiind sesnibilizaţi de presă dinainte, se pot gândi la tema pe care noi le-o propunem. E un lucru evident", spune dr. Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean şi unul dintre principalii militanţi în campanile pro- transplant.

Ne puteți urmări și pe Google News