Miliardarii ruși din Marea Britanie continuă să trăiască pe picior larg, cheltuind sute de mii de dolari din conturile înghețate, în pofida sancțiunilor impuse în legătură cu războiul din Ucraina. În martie 2022, Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva oamenilor de afacerin din Federația Rusă.
Autoritățile din Marea Britanie le-au permis oligarhilor din Federația Rusă, aflați în lista celor sancționați, să cheltuiască sute de mii de dolari din conturile înghețate, inclusiv pentru personalul de serviciu, relatează The New York Times.
Potrivit publicației, banii sunt eliberați oamenilor de afaceri sub sancțiuni pe baza licențelor care le permit să utilizeze o parte din activele din conturile înghețate. În unele cazuri, oamenilor de afaceri ruși au avut permisiunea să cheltuiască mai mult de un milion de dolari pe an, scrie ziarul.
Cazul lui Mihail Fridman
De exemplu, în primul an al războiului pe scară largă din Ucraina, unul dintre fondatorii Alfa Bank, Mihail Fridman, a primit o licență pentru a menține un personal intern format din 19 angajați. Lista de personal a inclus șoferi, bucătari personali, curățători, grădinari și așa mai departe. Întreținerea personalului de serviciu doar pe parcursul a zece luni l- a costat pe Fridman 300 mii lire sterline (aproximativ 400 mii dolari).
În prezent, publicația clarifică, dacă această licență a expirat, dar omul de afaceri este probabil să încerce să obțină un nou permis. În plus, Fridman a primit o indemnizație lunară de șapte mii de lire sterline (aproximativ nouă mii de dolari) pentru a acoperi "nevoile de bază ale familiei sale".
Mihail Fridman și Piotr Aven, un alt miliardar rus, au fost sancționați de Uniunea Europeană în februarie 2022, la scurt timp după începerea unui război pe scară largă în Ucraina. Autoritățile Uniunii Europene și-au justificat decizia privind măsurile restrictive prin legăturile dintre Fridman și Aven în cercurile de putere rusești, afiliate lui Vladimir Putin.
Alocație de miliardar: 60.000 lire sterline pe luna
Oficialii i-au permis fostului său partener de afaceri, Petr Aven, o alocație lunară de 60.000 de lire sterline. Cea mai mare parte a mers către o companie de securitate deținută de managerul financiar al lui Aven. Acesta a fost investigat pentru că l-ar fi putut ajuta pe Aven să se sustragă de la sancțiuni, arată documentele judiciare. Nu este clar ce verificări a efectuat guvernul înainte de a aproba tranzacțiile.
Fridman și Aven sunt descriși de guvernul britanic ca fiind "oligarhi pro-Kremlin" care sunt strâns asociați cu președintele rus, Vladimir V. Putin, acuzație pe care ambii o neagă și pe care o contestă în instanță. "Suntem oameni de afaceri neutri din punct de vedere politic. Asta este tot", a declarat Aven, contactat telefonic în Hamptons.
Foștii parteneri de afaceri se numără printre mai mulți ruși cărora li s-au impus sancțiuni în public de la război încoace, pentru ca apoi să vadă aceste restricții atenuate în secret. Trezoreria britanică a acordat cel puțin 82 de licențe anul trecut și multe alte cereri sunt în așteptare, potrivit cifrelor oficiale consultate de The New York Times.
Afaceriștii ruși contestă sancțiunile în instanță
Afaceriștii ruși încearcă să conteste sancțiunile care le-au fost impuse.
În iulie 2023, Curtea Europeană de Jurisdicție Generală a început să ia în considerare procesul lui Fridman intentat împotriva Consiliului Uniunii Europene din cauza restricțiilor impuse omului de afaceri. Unul dintre avocații lui Fridman, Thierry Marembert, a declarat că sancțiunile Uniunii Europene i-au "ruinat" viața miliardarului.
New York Times scrie că, în 2022, autoritățile britanice au primit aproximativ o mie de cereri de licențe din partea afaceriștilor ruși. Până la sfârșitul anului, guvernul aprobase doar 82 de cereri. Publicația scrie că multe cereri sunt încă în așteptare.