VIAŢA MERITĂ TRĂITĂ: Origami 3D cu o singură mână

VIAŢA MERITĂ TRĂITĂ: Origami 3D cu o singură mână

Rică Moraru a avut un accident la 14 ani şi de atunci nu-şi mai poate folosi mâna dreaptă. Dar nu s-a dat bătut şi a devenit maestru în origami şi cel mai creativ voluntar din Iaşi.

Pasionat de arta origami, un tânăr din Iaşi a ajuns să uimească prin lucrările sale. Nu-şi poate folosi deloc mâna dreaptă însă, printrun exerciţiu de răbdare dus până la abnegaţie, pe care puţini sunt dispuşi să-l facă, a ajuns să creeze cele mai complexe obiecte origami 3D. A deprins tehnica origami din cărţi şi de pe internet şi, după doar un an de practică, a avut şi o primă expoziţie.

"Trebuie să gândeşti pozitiv, altfel corpul tău se îmbolnăveşte" Ieşeanul Rică Moraru (27 de ani) a fost invitat să expună lucrări origami 3D în foaierul Hotelului Traian, cel mai mare din Iaşi, iar sâmbăta ţine un workshop gratuit de origami în Librăria Cărtureşti şi, la cerere, organizează şi cursuri contra cost. De două ori pe lună, face voluntariat la centrul de plasament "C.A. Rosseti", unde organizează un atelier de origami la care participă copii cu deficienţe mintale.

S-a născut într-o familie modestă de agricultori, în localitatea Frenciugi, fiind cel mai mare dintre cei opt fraţi. Acum 13 ani a suferit un accident în urma căruia nu-şi mai poate folosi mâna dreaptă. Avea 14 ani. Dar nu s-a dat bătut. A făcut facultatea şi masterul în Managementul Resurselor Umane, şi-a luat permisul de conducere şi are o maşină adaptată nevoilor sale, joacă tenis de masă şi darts. "Trebuie să gândeşti pozitiv şi să vezi ce poţi face, altfel corpul tău se îmbolnăveşte", spune Rică Moraru, care a reuşit să-şi întemeieze o familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sunt un om normal, dar cu un handicap. Înainte de accident eram dreptaci, apoi a trebuit să învăţ să fac totul numai cu stânga. Dar am lăsat trecutul în urmă, iar acum este bine. Înainte şi eu mă uitam cu milă la persoanele cu handicap. Apoi am înţeles că nu de milă au nevoie, ci de respect. De persoane care să îi judece pentru ce ştiu să facă şi ce fel de oameni sunt."

"Lucrările se cumpără pentru cum arată. Pe ele nu scrie: «cu handicap»"

De un an, Rică s-a specializat în arta origami. Transformă o foaie de hârtie în sute de piese, fără ajutorul creionului, liniei, al unei foarfeci sau cutter. Fiecare bucată de hârtie este îndoită şi decupată cu precizie cu mâna şi apoi pliată. Munca la un singur obiect cum ar fi o lebădă, un elefant, un tanc sau un elicopter 3D poate dura şi cinci zile. La o lebădă de mărime medie, făcută din 500 de piese de hârtie, munceşte în jur de şapte ore.

Lucrează în echipă cu soţia lui, Georgiana, şi cu o prietenă imobilizată întrun scaun rulant, pe care o duc şi o iau zilnic de la facultate, cu maşina. "Cadourile realizate manual de noi au fost apreciate la zilele de naştere ale prietenilor. Apoi au apărut comenzi de la ei pentru diferite ocazii. Eu fac piesele într-un ritm mai lent pentru că lucrez numai cu stânga, dar vin cu idei şi soluţii şi mă ocup şi de promovare. Lucrările noastre sunt cumpărate pentru cum arată, pe ele nu scrie «cu handicap», sunt lucrate calitativ. Ne dorim cumpărători care să ia aceste obiecte pentru că i-au impresionat şi îşi doresc să le aibă, nu pentru că se gândesc că fac o donaţie unei persoane cu handicap", mărturiseşte Rică.

Service pentru o lebădă de hârtie

Prima provocare în materie de comenzi a venit de la un colecţionar de elefanţi, care i-a cerut să-i facă un elefant din origami, la care a muncit mai multe zile. Lucrările lui au fost apreciate şi de elveţieni, francezi şi arabi. "Am făcut la comandă un elefant, o bicicletă, un tanc, un elicopter, scorpioni şi buburuze şi brăduţi de Crăciun şi pe Syd din Ice Age", spune Rică. Clienţii sunt fascinaţi de lucrările care ies din mâna lui. "O doamnă din Elveţia a cumpărat o lebădă de la noi şi, cum toate piesele sunt îmbinate, nu folosim deloc lipici, a fost distrusă la controul din vamă, la manipulare. Nu a ştiut cum să pună la loc piesele şi ne-a cerut service pentru lebădă. I-am refăcut-o şi i-am făcut şi o cutie specială, să o transporte mai uşor", explică tânărul ieşean.

De origami s-a apucat şi din ambiţie, după ce a fost refuzat la un interviu pentru un job de manager de raion la un hipermarket. "Am aplicat pentru post, am fost selectat, am trecut de interviul telefonic, dar la sediu intervievatorul s-a schimbat la faţă când a văzut că dau noroc cu stânga şi că am un handicap. Postul nu presupunea să fac ceva ce nu aş fi putut face, dar mi s-a spus că nu sunt omul potrivit. Angajatorii nu dau o şansă persoanelor cu handicap", spune el.

Ar vrea să-şi facă o firmă şi să ofere locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi şi să deschidă şi un club de socializare. "Mulţi nu înţeleg ideea de voluntariat. Mi s-a întâmplat să fiu întrebat cât câştig dacă fac voluntariat. Eu îmi iau răsplata de la cei care învaţă de la mine un lucru, câştigul meu e unul sufletesc. Din artă şi din voluntariat te îmbogăţeşti sufleteşte".

Cel mai creativ voluntar

Rică e unul dintre cei mai activi voluntari din Iaşi, fiind implicat în activităţile a două asociaţii, Civitan Club şi Spehro. Voluntar cu state vechi, în urmă cu cinci ani, Rică a iniţiat la Iaşi un concurs de sport pentru persoane cu dizabilităţi din centrele de plasament. De atunci, concursul e organizat anual în Săptămâna Voluntariatului.

"Rică e un voluntar adevărat, are idei foarte generoase şi iniţiative lăudabile, e modest şi foarte curajos şi îi doresc să ducă arta origami la cele mai înalte culmi şi să obţină un brevet de formator în origami", ne-a spus Carmen Grigoraş, preşedinta Asociaţiei Spehro Iaşi, asociaţie la care Rică Moraru este voluntar. De altfel, în anul 2009, Rică a fost desemnat cel mai creativ voluntar al anului la Gala Voluntariatului, organizată de ONG-urile din Iaşi.