Viața la curte. O gravă eroare judiciară - partea a doua

Viața la curte. O gravă eroare judiciară - partea a doua

Neluțu era un om liber și un criminal nedovedit. Incompetența, nepriceperea și superficialitatea anchetatorilor aveau să schimbe destinele unor oameni care speraseră în dreptate.

Cu argumente neconvingătoare, procurorii au atacat achitarea lui Neluțu Măciucă, acuzându-l pe judecător de lipsa unui rol activ în descoperirea adevărului.

Dintr-o dată, existența acelui prezervativ nu era singura probă a acuzării. Desigur, mai exista și recunoașterea smulsă în condiții dubioase, care pălea dramatic în fața expertizei ADN.

-Domnule procuror, vă legați de recunoașterea clientului meu. Dar ați uitat, probabil, că în acea declarație, luată sub tortură, inculpatul vorbea despre faptul că a folosit prezervativul. Ori rezultate experetizei ADN demonstrează altceva, cu totul altceva- că inculpatul a fost obligat să mintă. Acel prezervativ a fost folosit de o persoană care nici până la această oră nu a fost identificată. E demonstrat științific! Iar în fața științei, chiar și o mărturisire își pierde importanța. Și atunci cum mai puteți susține că există dovada crimei?

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul fusese încolțit cu argumente solide de către avocatul acuzatului.

-Domnule avocat, din câte îmi amintesc, a ripostat procurorul, la prima judecată chiar dumneavoastră ați susținut vinovăția celui pe care azi îl ridicați în slăvi. Ați spus sau nu că inculpatul a ucis victima, dar a fost un accident ?

-Domnule președinte, observ că procurorul de ședință a terminat cu acuzarea inculpatului și a trecut la avocat. Acest proces nu este despre mine, ci despre un nevinovat care a stat arestat preventiv 13 luni. Cine îi va da viața irosită înapoi? Cine îi va spăla reputația târâtă prin mocirla unei anchete nelegale ?

Verdictul judecătorilor curții de apel a fost uluitor : inculpatul Neluțu Măciucă a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat.

Nici nu apucase să se sature de gustul libertății, că fusese din nou aruncat în pușcărie.

-Cum e posibil una ca asta, domnule avocat? Urla Neluțu. Ce justiție e asta care azi mă condamnă, mâine mă achită și poimâine mă condamnă iar ?

-Nu te îngrijora, vom face recurs la Curtea Supremă.

Impresionați și convinși de multiplele vicii ale acestui dosar ce părea să nu se mai sfârșească, judecătorii supremi au trimis cazul la rejudecarea primei instanțe. Totul trebuia reluat de la zero.

Trecuseră deja trei ani de când moartea Ionelei Haiduc aștepta un răspuns.