Viața la curte. O gravă eroare judiciară - partea a doua

Viața la curte. O gravă eroare judiciară - partea a doua

-Nu trebuia să recunosc nimic, urla Neluțu furios. Am picat ca prostul în capcana lor.

-Vom face apel, încerca avocatul să-l îmblânzească. Să așteptăm motivarea. E important să știm pe ce și-a bazat judecătorul condamnarea .

-Eu nu mă duc 18 ani la pușcărie! Nu mă duc!

Deși pedeapsa fusese un succes pentru acuzare, ea nu se baza deloc pe probele considerate de procuror infailibile. Judecătorul nici nu amintea de acea expertiză criminalistică, ale cărui concluzii aiuristice riscau să invalideze întreaga acuzare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, nu exista nicio probă directă care să-l acuze pe Neluțu Măciucă de crimă.

Nemulțumiți de această primă condamnare, atât procurorii, cât și Neluțu au declarat apel.

Procurorii, realizând, cu întârziere, că Ionela era minoră, au cerut ca fapta să fie considerată omor calificat, având în vedere imposibilitatea victimei de a se apăra. Cereau pedeapsa maximă- detențiunea pe viață.

Acuzatul Neluțu voia achitarea, considerându-se o victimă a sistemului inchizitorial care îl obligase să recunoască o crimă de care nu avea habar.

-Chinurile, bătăile, presiunea psihologică la care a fost supus inculpatul Neluțu Măciucă, fac din acesta o persoană vulnerabilă și incapabilă să mai discearnă adevărul de ficțiune, susținea avocatul în motivele de apel. Vă mărturisesc, onorat complet, că nu am știut nicio clipă prin câte a trecut clientul meu, întrucât organele de urmărire penală au avut grijă să-l amenințe și să-i inoculeze acea teamă care îți încleștează gura.

Aceste argumente au fost convingătoare pentru judecătorii curții de apel, astfel că s-a decis retrimiterea dosarului la prima instanță pentru o nouă judecată.

Era o primă victorie pentru acuzatul Neluțu Măciucă.

Confruntat din nou cu toți martorii care îl acuzau, acesta i-a combătut vehement. Și-a retras declarațiile în care recunoscuse crima și a prezentat noului judecător o cu totul altă versiune a faptelor.

Însă proba care a spulberat actul de acuzare a fost testul ADN cu privire la firele de păr găsite în acel blestemat prezervativ.