Viața la bloc, în sistem centralizat de încălzire. Ajutorul care se acordă până la 15 aprilie

Viața la bloc, în sistem centralizat de încălzire. Ajutorul care se acordă până la 15 aprilie bloc / Sursa foto: Arhiva EVZ

Viața la bloc implică conformarea la reglementările privind conviețuirea în comun, într-o clădire de apartamente. În acest context, autoritățile au impus, prin lege ca fiecare locuință să fie dotată cu sisteme de monitorizare a consumului de căldură. Doar că termenul a fost amânat, de la un an la altul.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) propune prelungirea termenului de acordare a compensării pentru achiziția repartitoarelor de căldură. Familiile defavorizate au dreptul la 750 de lei pentru a-și dota locuințele cu astfel de echipamente.

Viața la bloc, în sistem centralizat de încălzire

Proiectul de act normativ inițiat de MIPE propune ca termenul pentru compensarea costului de achiziţie şi montare a repartitoarelor să fie amânat până la 31 august 2024. Conform reglementărilor în vigoare, ajutorul se acordă până la 15 aprilie.

Familiile defavorizate au dreptul la suma de 750 de lei pentru achiziția și montarea de repartitoare de căldură. Banii sunt acordați pentru fiecare locuinţă ori gospodărie vulnerabilă după montarea, de către o firmă autorizată, a repartitoarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajutorul poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024. Ultimul termen stabilit de autorități pentru montarea acestor sisteme de contorizare a căldurii a fost stabilit la 31 decembrie 2024. Ulterior, vor fi aplicate amenzi pentru nerespectarea obligației de montare a repartitoarelor în toate apartamentele racordate la rețeaua de termoficare.

repartitoare de căldură în blocuri

Blocuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Cine are dreptul la ajutor

În România, aproximativ un milion de locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Iar jumătate dintre acestea se găsesc în București. Conform datelor oficiale, un număr de 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

Statul oferă ajutor financiar persoanelor și familiilor vulnerabile, cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie. Sprijinul este acordat celor care îndeplinesc criterii legate de vârstă și capacitate de muncă. De asemenea, banii sunt acordați și persoanelor care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate.

Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este de maxim 750 lei, pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă. Banii sunt plătiți după montarea instalațiilor de către o firmă autorizată. Pentru aceasta, solicitantul trebuie să prezinte procesul verbal de montare şi factura.

Căldura

Căldură / Sursa foto: Arhiva EVZ

Viața la bloc presupune costuri

După montarea repartitoarelor, beneficiarii vor primi un certificat de validare a achiziției și montajului. Acest document este emis de asociațiile de proprietari sau locatari și este necesar pentru decontarea lucrărilor.

Bugetul alocat acestui sprijin, stabilit prin lege, ar urma să fie de 375 milioane lei și va fi susținut din Fondul pentru Modernizare.

Un repartitor costă între 70 și 100 de lei la care se adaugă și manopra. Dacă vorbim despre un echipament dotat cu termostat, prețul poate depăși chiar și 200 de lei. În funcție de numărul de camere, este nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. Astfel că pentru un proprietar costurile totale pot ajunge până la 400 - 600 de lei.