Viața la bloc. Obiceiurile proaste la care românii au renunțat. Făceau viața un infern

Viața la bloc. Obiceiurile proaste la care românii au renunțat. Făceau viața un infern Apartamente. Sursa foto: Pixabay

Traiul la bloc presupune respectarea unor reguli pentru toți locatarii. În prezent, acestea sunt stricte, iar nerespectarea lor le poate aduce sancțiuni aspre proprietarilor de apartamente. În trecut, cei care trăiau la bloc avea obiceiuri care astăzi par desprinse din altă lume.

Viața la bloc. Sacrificarea animalelor, obicei dispărut de mulți ani

Cu toate că grădina din fața blocului este considerată spațiu comun, aceasta nu poate fi folosită după bunul plac sau în orice condiții. De altfel, regula este valabilă și pentru spațiul din spatele blocurilor. În anii precedenți, mulți locatari foloseau spațiile respective pentru sacrificarea animalelor.

Tăiatul porcilor în spatele sau fața blocului era un obicei des întâlnit mai ales în cazul locatarilor din orașele mici. De altfel, creșterea sau chiar sacrificarea găinilor era o altă practică la care apelau multe persoane din mediul urban.

Pomenile cu mese întinse în fața blocului

În prezent, mesele de la parastas se fac în restaurante, însă în urmă cu două decenii, puțini români aveau astfel de posibilități. În multe cazuri, pomenile sau zilele onomastice reprezentau un prilej de a uni comunitatea. Astfel, mesele se întindeau chiar în fața blocului, dincolo de vuietul orașului și privirile ațintite ale trecătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2024, o astfel de practică le-ar putea aduce organizatorilor probleme mari cu vecinii, dar și o sancțiune pentru tulburarea liniștii publice.

Apartamente, viața la bloc

Apartament. Sursa foto: Pixabay

Covoarele bătute în spatele blocului

Scuturatul covoarelor în spatele blocurilor era un alt obicei des întâlnit în rândul celor care locuiau la oraș. De altfel, suporturile metalice erau denumite „bătătoare de covoare” și aveau alte întrebuințări. Deseori, copiii le foloseau pentru diverse activități și jocuri.

În acest an, Societatea de Gospodărie Urbană a desființat toate bătătoarele de covoare din cartiere.

Totodată, petrecerile din sufrageriile apartamentelor au devenit doar o amintire. Zilele onomastice, sărbătorile sau Revelionul erau întotdeauna sărbătorite alături de cei dragi sau chiar de vecini.

Revista presei