România. Viața la bloc, în comunitate, este reglementată prin acte normative, dar și prin regulamente interne ale asociațiilor de proprietari. Un aspect ce trebuie avut în vedere este legat de creșterea animalelor de companie la bloc.
Legislația în vigoare ce reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari nu are prevederi foarte clare în legătură cu animalele de companie. Acest aspecte au fost lăsate, pentru a fi reglementate intern, asociațiilor de proprietari. Dar, cu toate că nu există o lege clară, proprietarii animalelor trebuie să respete câteva reguli.
Viața la bloc pentru proprietarii de animale
Studiile sociologice arătau, în urmă cu câțiva ani, că aproape jumătate din românii care își duc viața la bloc dețin cel puțin un animal de companie. În general, este vorba despre câini și pisici. Cu toate acestea, deși sunt foarte mulți proprietari de animale, legea nu este foarte clară în privința lor. În general, deciziile care îi vizează pe crescătorii de animale sunt adoptate la nivel local, prin regulamente interne.
Există asociații de proprietari care permit creșterea animalelor de companie, dar în anumite condiții. Altele nu permit deloc acest lucru, iar stăpânii acestora trebuie să le dea în adopție sau să-și caute o altă locuință. Asemenea restricții sunt foarte rare, căci aproape în fiecare comunitate există iubitori de animale. Iar aceștia fac mai ușoară viața la bloc pentru animăluțe și stăpânii lor.
Chiar și așa există câteva reguli ce trebuie respectate, dacă nu scrise în regulament, măcar de bun simț. Și se recomandă fiecărui deținător de animal de companie să se conformeze pentru a evita disputele cu vecinii.
Reguli pentru stăpânii de animale
Multe dintre regulile înscrise în regulamentele ce stabilesc condițiile în care se duce viața la bloc sunt menite să asigure confortul vecinilor. Stăpânii animalelor de companie trebuie să ia toate măsurile pentru a evita situațiile neplăcute. Cele mai multe vizează spațiile comune care sunt în folosința tuturor.
Una dintre regulile principale ține de curățenie. Fiecare proprietar de câine sau de pisică trebuie să se asigure că animalul său nu face murdărie în zonele comune. Dacă acest lucru se întâmplă, stăpânul trebuie să fie pregătit să curețe, astfel încât să nu apară probleme.
Un alt aspect, vizează siguranța celor din jur. Cei care dețin câini agresivi au obligația să-i asigure cu botniță la ieșirea din apartament și să nu-i lase liberi pe casa scării. Ar fi neplăcut dacă ar ataca un vecin. Pe de altă parte, este recomandat ca proprietarul să-și supravegheze animalul de companie, atunci când îl scoate afară, pentru ca acesta să nu distrugă bunurile depozitate în spațiile comune.
O altă problemă este legată de zgomotul pe care îl face animalul de companie. De regulă câinii sunt mai gălăgioși, atunci când latră. Vecinii ar putea fi deranjați, iar dacă proprietarul nu găsește soluții, s-ar putea adresa autorităților. În astfel de cazuri amenzile sunt destul de mari.
Viața la bloc. Proprietarii, puși la plată pentru animale
Un alt aspect destul de neclar în legislația românească este cel legat de plata unor taxe suplimentare de către proprietarii de animale. Există o adevărată dispută pe acest subiect, între juriști. Legea asociațiilor de proprietari nu are nici o prevedere cu privire la acest aspect.
O serie de acte normative care vizează cheltuielile pentru beneficiari permit asociațiilor de proprietari să-i pună la plată pe proprietarii de animale. Justificarea este că acestea consumă apă, energie electrică și circulă cu liftul. Deși consumul de apă este contorizat, iar atunci când folosesc liftul o fac însoțite. În principal sunt taxați cei care dețin câini și pisici, care trebuie scoase la plimbare în mod regulat.
Foarte important, există proprietari de apartamente, care condiționează viața la bloc a chiriașilor de lipsa unor animale de companie. Aceștia nu acceptă să închirieze celor care au animale. Alții mai puțini restrictivi condiționează închirierea locuinței de asigurarea costurilor pentru reparații în cazul în care câinii sau pisicile provoacă stricăciuni.