Viața la bloc. Amenzi duble pentru locatarii ce încalcă regulile de conviețuire

Viața la bloc. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Amenzile pentru cei care încalcă regulile de conviețuire în comun, la bloc, vor fi majorate, după patru ani de la ultima majorare. Sumele vor fi dublate, în unele situații, mai ales dacă este vorba despre recidivă.

Viața la bloc presupune respectarea unor reguli de conviețuire în comun pentru proprietari sau chiriași. Cei care încalcă aceste reguli riscă să fie sancționați cu amenzi, de autorități. Iar sumele de plată nu sunt deloc mici. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere în Parlament.

Viața la bloc și programul de liniște

Una dintre regulile ce trebuie respectate, atunci când vă duceți viața la bloc, este cea legată de programul de liniște. De multe ori, pereții sunt subțiri și permit ca zgomotele să treacă dintr-un apartament în altul. Iar acest lucru este deranjant, mai ales când vecinii vor să se odihnească. Cele mai multe asociații au stabilit propriile regulamente care prevăd anumite perioade în care zgomotele puternice sunt interzise.

Cei care încalcă aceste reguli riscă amenzi destul de mari. De altfel, de curând amenzile s-au dublat pentru cei care își deranjează vecinii. S-a întâmplat după patru ani, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit celor care își duc viața la bloc.

Cei care organizează petreceri zgomotoase sau care ascultă muzică cu volum ridicat, indiferent de oră vor fi sancționați cu amenzi substanțiale. Acestea pot ajunge până la 6.000 lei și chiar 12.000 lei, în caz de repetare. Vecinii care nu respectă programul de liniște noaptea sau la ora prânzului vor fi amendați cu până la 2.000 lei. În cazul recidivei, sancțiunile pot ajunge la 6.000 lei, conform Profit.ro.

Ultima oară, amenzile pentru deranjarea vecinilor, prin petreceri, muzică, zgomot, au fost majorate în ianuarie 2020.

Amenzi. Sursa: Arhiva EVZ

Parlamentul pregătește noile amenzi

Senatorii pregătesc adoptarea unui proiect legislativ care prevede majorarea amenzilor pentru tulburarea liniștii în cazul celor care își duc viața la bloc. Potrivit autorilor actului normativ, tulburarea liniștii publice reprezintă o problemă care afectează viața oamenilor.

„Tulburarea liniștii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul și comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniștea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”, susțin autorii proiectului de lege.

În comisiile de specialitate, senatorii au decis să dubleze amenzile pentru tulburarea liniștii publice prin petreceri și încălcarea orarului de liniște în cazul recidivei. Raportul cu noile valori ale amenzilor urmează să fie votat, mai întâi în Senat, iar apoi în Camera Deputaților.

Sursa foto: EVZ

Viața la bloc cu amenzi mult mai mari

Noi amenzi pentru tulburarea liniștii publice, care vor fi aplicate în condițiile în care vor fi aprobate de Parlament:

  • de la 4.000 lei la 6.000 lei - pentru „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social”;
  • de la 1.000 lei la 2.000 lei (față de 500 lei-1.500 lei, acum) pentru „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

Pentru cei care amenzile nu sunt suficiente și recidivează într-un interval de 72 de ore, amezile se pot dubla. Parlamentarii au în vedere următoarele cazuri:

  • de la 1.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 50-100 de ore în folosul comunității pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora;
  • de la 1.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 50-100 de ore în folosul comunității pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • de la 4.000 lei la 6.000 lei sau 70-120 de ore în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • de la 6.000 lei la 12.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social. În acest din urmă caz, senatorii au prevăzut eliminarea din legea actuală a sintagmei „în mediul urban”, ca urmare a unei decizii a Curții Constiuționale.