Viața dulce de pușcăriaș a pedofilului Epstein, zis „Clientul”
- Adrian Dumitru
- 21 august 2019, 08:17
Prima condamnare a mogulului a fost un paradis: peste 40% din timp și l-a petrecut afară, unde a continuat relațiile cu minore, păzit de polițiști în civil.
Când s-a aflat în închisoare pentru prima dată, în 2008, în Florida, Jeffrey Epstein a comandat din celulă (și a primit!) două perechi de chiloți de damă, mărime mică, pentru adolescente.
Această informație fabuloasă este conținută în miile de pagini de documente obținute de Miami Herald de la biroul șerifului local.
În timpul celor treisprezece luni petrecute în detenție la Palm Beach, mogulul pedofil a cheltuit circa două mii de dolari pentru a-și cumpăra dulciuri și produse de igienă, printre care 28 de tuburi de pastă de dinți, 7 flacoane de șampon, 800 de cești de cafea, batoane de ciocolată cu migdale, pungi de cartofi prăjiți și, ei da, doi slipi de damă pentru adolescente.
Din documente, rezultă că, grație banilor, Jeffrey Epstein a dus o viață dulce în închisoare, beneficiind de multe privilegii. Armata sa de avocați reușise anterior să evite pentru clientul lor o pedeapsă grea, deși era acuzat de acte sexuale cu zeci de minore în reședințele sale din Manhattan, Palm Beach și de la insula sa din Caraibe.
Ancheta FBI a fost oprită
Procurorul districtului Florida din acea perioadă a negociat un acord secret care îi permitea lui Epstein să evite urmărirea penală federală care ar fi atras automat o pedeapsă mai mare și a acordat imunitate tuturor „potențialilor conspiratori”. Acest lucru a închis ancheta FBI care încerca să afle dacă mai erau și alte victime și care erau personalitățile implicate în „Rețeaua Epstein”.
Prin urmare, multimilionarul a primit doar 13 luni de închisoare, petrecute în condițiile descrise mai sus. În acea perioadă, Procuror General al Floridei era Alexander Acosta, care în aprilie 2017 a ajuns secretar al Muncii în guvernul Trump. Acosta a demisionat din funcție pe 19 iulie 2019, după ce Epstein a fost arestat sub acuzația de trafic sexual, ocazie cu care presa a dezgropat și scandalul din 2008, acuzându-l pe fostul procuror de Florida că i-a acordat afaceristului un tratament preferențial.
Polițiștii îl păzeau, nu îl supravegheau
Când se afla în exterior, Epstein era supravegheat de polițiști în civil, în afara programului, care erau plătiți suplimentar. Biroul șerifului a primit în acest scop de la buget 128.000 de dolari. Adeseori, „paznicii” supravegheau intrarea la locuința în care se afla Epstein, în locul persoanei acestuia.
Într-un e-mail obținut de Miami Herald, șeriful se justifică pentru acest regim permisiv afirmând că deținutul este un individ „cu mijloace neobișnuite” și care „nu este versat în rutina carcerală”, astfel că este de acord ca celula să îi rămână deschisă.
Conducerea penitenciarului permite ca deținutului să i se aducă orice. Sau aproape. Gardienii îi confiscă totuși o carte cu titlul: „Exerciții faciale care împiedică îmbătrânirea prematură”.
Procuroarea adjunctă a Floridei din acea perioadă s-a plâns șerifului din Palm Beach pentru acest tratament de favoare. A-i permite deținutului Epstein să își petreacă timpul la biroul său „telefonând, navigând pe internet și aducându-i-se mâncare că nu este în acord cu obiectivele încarcerării sale”, scria ea. Dar nimeni nu știe dacă criticile sale au avut vreun efect.
Mașină cu șofer la scară
În timpul șederii sale la închisoarea din Palm Beach, „Clientul”, cum era numit de autoritățile penitenciarului, putea să iasă când dorea din celulă pentru a merge să se uite la televizor. Dar, mai ales, avea dreptul de a părăsi închisoarea până la douăsprezece ore pe zi pentru a se ocupa de afacerile sale, șase zile pe săptămână, în mașina sa cu șofer. Regimul de semilibertate i-a permis lui Epstein să aibă cel puțin o relație cu o minoră în această perioadă. După câteva luni de „detenție”, i s-a permis să absenteze șapte zile din șapte și să petreacă în exterior – inclusiv la el acasă – 16 ore pe zi. Potrivit evidențelor, Epstein a petrecut cel puțin 40% din timpul pedepsei în afara închisorii. Oficial, se presupunea că lucrează în cadrul unui ONG pe care îl înființase înainte de încarcerare și care a fost închis la eliberarea sa.
Iadul din New York
Zece ani mai târziu, Jeffrey Epstein și-a folosit din nou averea pentru a încerca să-și îndulcească condițiile de detenție în insalubrul peniteciar din New York. Afaceristul a cerut întâi să fie plasat în libertate condiționată la domiciliu, în locuința sa din Manhattan, unde își zugrăvise mai demult o frescă reprezentând o scenă de închisoare foarte realistă, cu sârmă ghimpată, gardieni și cu el însuși în mijloc.
„Am cerut să mi se picteze pentru că exista posibilitatea ca aceasta să mi se întâmple din nou”, i-a spus el unui vizitator. Judecătorul i-a respins cererea.
Potrivit New York Times, pentru a mai scăpa din celula sa minusculă, cu gândaci și șobolani, deținutul 76318-054 folosea un truc: plătea o armată de avocați să-l viziteze la vorbitor. Rămânea aici până la 12 ore pe zi, adesea fără să le vorbească, având aerul că se plictisește de moarte. Epstein depusese sume de bani în conturile deținuților periculoși, pentru a fi lăsat în pace.
Însă, în afară de vorbitor, de data aceasta sutele sale de mii de dolari nu au reușit să-i îndulcească încarcerarea. Avea dreptul la o singură oră de exerciții fizice pe zi și un duș la două-trei zile. Cu câteva zile înainte de sinucidere nu se mai spăla și uneori dormea pe jos în celulă.