Viaţa culturală a Constanţei, reînviată de voluntari. Biblioteci în aer liber şi festivaluri de artă în centrul istoric

Viaţa culturală a Constanţei, reînviată de voluntari. Biblioteci în aer liber şi festivaluri de artă în centrul istoric

Cea mai mare bibliotecă publică în aer liber din Constanţa, deschisă în weekend în piaţa Ovidiu, va fi urmată, până la sfârşitul lunii iulie, de înfiinţarea altor nouă biblioteci în micile parcuri ale oraşului. Proiectul, iniţiat de Victor Maxim şi de mai mulţi voluntari constănţeni, va însuma zeci de mii de volume care pot fi împrumutate de trecători, sau citite la faţa locului.

„Biblioteca colorată” din Piaţa Ovidiu are deja succes. Sute de constănţeni şi turişti  se opresc să răsfoiască volumele aşezate în rafturi, în imediata apropiere a statuii poetului Ovidius. „Autorităţile locale ne-au sprijinit prin a ne pune la dispoziţie spaţiul, fără a plăti vreo taxă pentru domeniul public, restul implicării fiind de la sponsorii nostri de acasă. Cel mai mult contează voluntarii care ne ajută în permanenţă”, spune Victor Maxim, managerul proiectului „Descoperă Piaţa Ovidiu”. Toate cărţile, peste 1000 de volume, sunt  donate de către edituri, urmând să ajungă la 3000.

Victor Maxim spune că „Biblioteca colorată” a început anul trecut cu un fond de carte de vreo 40 de volume şi în nici jumătate de an a ajuns la peste 13.000 de volume. „Avem, la ora actuală, în proces de deschidere, 10 biblioteci publice în aer liber în Constanţa,în parcurile din oraş. Acum sunt deschise biblioteca din Piaţa Ovidiu şi  biblioteca din parcul de la Tomis II, urmând ca până la sfârşitul lunii iulie să deschidem şi celelalte opt locaţii”. Tot el a deschis, anul trecut, prima bibliotecă publică din România într-un centru comercial din centrul Constanţei.

Toate cărţile sunt oferite spre împrumut doar prin declararea datelor personale şi completarea unei fişe de bibliotecă. Cititorii pot să le răsfoiască la faţa locului sau le pot împrumuta acasă pe o perioadă de două săptămâni. Apoi trebuie să le returneze în stare intactă. Sunt şi cititori care uită să le mai înapoieze.” Avem un procent de nereturnare de 7% din fondul de carte, ceea ce este foarte mult pentru o bibiotecă ca şi a noastră”, explică Victor Maxim. El îşi pune mari speranţe în constănţenii donatori de cărţi  dar „mai ales pentru donaţia de cărţi de limbă română pentru Republica Moldova”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă „Biblioteca colorată”, în Piaţa Ovidiu din Constanţa au loc mai multe acţiuni şi evenimente dedicate culturii şi societăţii civile. De mâine, 23 iunie, timp de o săptămână, constănţenii şi turiştii sunt invitaţi  la cel mai mare cinematograf în aer liber, la Festivalul Internaţional de Film „Nomad”. „Ziua de marţi începe cu proiecţia filmului "Aferim", a lui Radu Jude. Iar de pe 24 iunie vă invităm la Ziua Internaţională a iei. De la 1 iulie începe festivalul Kino Documentary, care se va desfăşura pe parcursul verii. În fiecare weekend vă invităm la vizionarea unor filme documentare în piaţetă”, spune organizatorul Victor Maxim.