Viața din Afganistan, mai dură ca niciodată. Raportul ONU oferă detalii
- Livia Bardas
- 10 iulie 2024, 13:35
A asculta muzică, a fuma narghilea și a te tunde în stil occidental sunt toate acte pedepsite sub regimul sufocant al talibanilor din Afganistan, potrivit unui nou raport al ONU.
Așa-numita poliție a moralității a talibanilor a limitat drepturile omului. Au fost vizate în mod disproporționat femeile și fetele. În plus, a fost creat un "climat de teamă și intimidare", se arată în raportul Misiunii de asistență a ONU în Afganistan (UNAMA), publicat marți.
Măsurile dure ale talibanilor
Ministerul Propagării Virtuții și Prevenirii Viciului (MPVPV), înființat de talibani atunci când au preluat puterea în 2021, este însărcinat cu legiferarea și punerea în aplicare a interpretărilor stricte ale talibanilor ale legii islamice.
Aceste interpretări includ interzicerea activităților considerate a fi "neislamice". Inclusiv afișarea de imagini ale oamenilor și animalelor și sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților. În plus, potrivit raportului, instrucțiunile talibanilor sunt emise într-o varietate de formate și sunt aplicate în mod inconsecvent și imprevizibil.
Atunci când talibanii au revenit la putere în Afganistan în august 2021, în urma unei preluări fulgerătoare a puterii după retragerea haotică a trupelor conduse de SUA după două decenii de război, gruparea islamistă radicală a părut dornică să se distanțeze de perioada sa anterioară de guvernare din anii 1990, prezentându-se ca fiind mai moderată.
Cu toate acestea, acest raport a constatat că multe dintre aceleași reguli din acea perioadă au fost reînviate. Deși talibani au promis respectarea drepturile femeilor în cadrul normelor "legii islamice".
Între 15 august 2021 și 31 martie 2024, ONU a documentat cel puțin 1 033 de cazuri în care ofițerii talibani au recurs la violență pentru a-și impune regulile.
"MPVPV de facto ar avea un mandat larg și au fost utilizate diverse metode de aplicare a legii, inclusiv intimidarea verbală, arestările și detențiile, relele tratamente și biciuirea publică", se arată în raport, care a fost întocmit pe baza anunțurilor publice și a rapoartelor documentate privind încălcarea drepturilor omului.
„Crime împotriva umanității”
Încălcările comise de talibani împotriva femeilor și fetelor sunt atât de grave încât un înalt funcționar al ONU a declarat recent că acestea ar putea fi considerate "crime împotriva umanității". Raportul detaliază modul în care MPVPV impune reguli privind modul în care femeile se îmbracă.
Talibanii au închis în mod arbitrar întreprinderile deținute de femei și au interzis femeilor să apară în filme. În plus, au închis saloanele de înfrumusețare pentru femei și au restricționat accesul la controlul nașterilor.
Potrivit raportului, femeilor din Afganistan nu li se permite accesul în parcuri, săli de sport și băi publice. Totodată, ele trebuie să fie însoțite de un tutore de sex masculin (un mahram) atunci când călătoresc mai mult de 78 de kilometri (48,5 mile) de casele lor.
În timp ce femeile trebuie să poarte un hijab, bărbații trebuie, de asemenea, să respecte regulile privind lungimea bărbii și coafurile.
În decembrie 2023, poliția pentru moralitate a închis 20 de frizerii pentru o noapte după ce frizerii ar fi ras și tuns bărbi, precum și tunsori în stil occidental, se arată în raport. Talibanii au negat afirmațiile potrivit cărora doi bărbieri au fost reținuți timp de două nopți. Raportul a afirmat că aceștia au fost eliberați doar după ce au promis că nu vor mai face aceste tunsori.
Talibanii sunt obligați prin lege să protejeze drepturile omului
Afganistanul este parte la șapte instrumente internaționale privind drepturile omului. Prin urmare, este obligat prin lege să protejeze și să promoveze drepturile omului ale cetățenilor săi.
Aceste norme încalcă o serie de drepturi ale omului, de la dreptul de a munci și de a obține un venit, la dreptul la liberă circulație și exprimare, la drepturile sexuale și reproductive, a adăugat raportul.
Într-o declarație, talibanii au calificat criticile ONU drept "nefondate". În plus, ei au afirmat că autorii raportului "încearcă să evalueze Afganistanul dintr-o perspectivă occidentală, ceea ce este incorect".
Controlul din Afganistan
Cu toate acestea, rapoartele din Afganistan sugerează un control represiv al talibanilor asupra femeilor. Acesta a dus la o creștere accentuată a tentativelor de sinucidere.
Potrivit raportului, printre lista de interdicții a talibanilor se numără afișarea publică a imaginilor umane și animale. Aceștia le consideră "neislamice".
Această lege a dus la îndepărtarea semnelor publicitare și la acoperirea manechinelor din magazine, se arată în raport. ONU a raportat unele cazuri în care ONG-urilor li s-a spus să elimine imaginile umane din materialele menite să avertizeze copiii sau alte persoane cu un nivel limitat de alfabetizare cu privire la riscul artileriei neexplodate și la alte probleme de sănătate publică.
Mass-media este puternic restricționată, iar locuitorii trăiesc într-o stare de supraveghere, a adăugat raportul.
Talibanii s-au întâlnit cu oficialii ONU în iunie, în cadrul unei conferințe de două zile care a exclus femeile afgane. Acest lucru a stârnit proteste din partea grupurilor pentru drepturile omului.
Într-o conferință de presă organizată după reuniune, Rosemary DiCarlo, subsecretar general al ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, a calificat discuțiile drept "sincere" și "utile". El a afirmat că "preocupările și punctele de vedere ale femeilor afgane și ale societății civile au fost în prim-plan".
Aceasta a fost cea de-a treia reuniune a ONU privind Afganistanul la Doha. Însă a fost prima la care au participat talibanii, potrivit CNN.