VEZI CUM explică Isărescu de ce nu a ieftinit mai repede creditele. PLUS, ce-l uimește pe guvernator la români
- Raluca Florescu
- 7 februarie 2012, 18:00
"Toată lumea spune că să atragi fonduri europene este greu. Nu-mi vine să cred: să atragi fonduri gratuite este greu şi fonduri de la bănci, cu dobândă, este uşor", a spus astăzi Mugur Isărescu în cadrul prezentării raportului trimestrial privind inflaţia, arătându-se uitmit de atitudinea pe care românii o au față de fondurile europene.
Răspunzând celor care se aşteptau ca dobânda cheie să scadă mai accelerat, aşa încât să stimuleze ieftinirea creditelor în lei, guvernatorula spus că "o reducere mult mai abruptă a dobânzii ar fi stimulat intervenţiile speculative. Drumul spre iad este pavat cu bune intenţii".
Guvernatorul a explicat şi de ce banca centrală nu reduce rezervele minime obligatorii.
"De ce nu reducem rezervele minime obligatorii? Acum, de exemplu, nu există exces de lichiditate, în schimb sunt multe bănci care au un exces de lichiditate şi altele care au un deficit. Pentru că expunerile anumitor bănci sunt ridicate, banii nu se plimbă. Noi nu putem reduce RMO doar pentru cei care au deficit. Dăm lichiditate în operaţiuni săptămânale celor care au nevoie", a mai spus Isărescu. Românii s-au motorizat destul România s-a motorizat destul în ultimii ani şi ne trebuie mai degrabă autostrăzi decât maşini, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. "Şi dotările cu bunuri de folosinţă îndelungată sunt altele, comparativ cu 2005 – 2006. Populaţia este supraîndatorată. Creditul pentru locuinţe evoluează mult mai temperat decât anii anteriori. Avem o redresare treptată solidă a creditului pentru populaţie", a mai spus Isărescu.
"Creditul de consum merge greu, probabil că îşi va reveni şi el", a mai spus acesta.
Acesta a spus că unele bănci străine au o depedenţa foarte mare de capital de la băncile mamă. "Dacă le-am putea prezenta pe fiecare în parte aţi vedea ce diferenţiere majoră există între bănci. Băncile cu capital străin au un raport credit/depozit de până la 5 la 1", a mai spus acesta.
Acesta a spus că, deşi dobânzile la credite pentru populaţie sunt pe creştere, acestea trebuie privite separat, pe grupe de credite.
"Dobânzile la credite pentru populaţie merg în sus. Dar cifra este o medie. Contează şi de ce fel de credite este vorba. La creditele de consum pentru populaţie nivelul actual de dobândă nu e mult mai sus ca în Polonia. Pentru celelalte credite tendinţa este de scădere. În cazul unor bănci scăderile sunt mai pronunţate iar la băncile care depind de resurse de la băncile mamă tendinţa e mai puţin pronunţată. Reorientarea spre resurse locale împinge dobânzile la depozite sus", a explicat guvernatorul. Prognoza de inflație a crescut la 3,2% După ce în decembrie 2011 BNR a anunţat o rată anuală a inflaţiei de doar 3,14%, în ţinta de inflaţie a băncii centrale, Mugur Isărescu ne dă veşti mai proaste pentru 2012. Guvernatorul a anunţat astăzi noua prognoză privind evoluţia indicelui în acest an, de 3,2%, peste prognoza anterioară, de 3%. Presiunea pe creşterea preţurilor va fi exercitată şi de evoluţia preţurilor la energie termică.
"Până la finalul anului, observăm variaţii mult mai mari ale preţurilor", a spus Isărescu. În opinia acestuia, odată ce va apărea noua producţie agricolă, creşterea preţurilor va scădea."Am introdus ipoteza unui an agricol normal" Mai este mult câmp ca preţurile la produse agroalimentare să mai scadă, dacă luăm ca orizont de referinţă primăvara anului 2010, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul conferinţei de prezentare a raportului trimestrial privind inflaţia. În ultimele luni din 2011, factorii favorizanţi pentru scăderea inflaţiei au fost diminuarea efectului de runda I a majorării TVA, impactul anului agricol bun, deficitul de cerere. "Încă creşterea cererii este sub potenţial. La toată această evoluţie a contribuit şi politica monetară: abordarea de a o vedea într-un context mai larg şi în T4 am constatat o reducere a anticipaţiilor inflaţioniste ale consumatorilor", a mai spus Isărescu.
Pe de altă parte, factorii care au pus presiune pe creşterea preţurilor au fost în ultimul timp majorarea preţurilor administrate, în special la energie termică, şi deprecierea leului şi mai ales deprecierea euro faţă de dolar. BNR a organizat astăzi conferința de prezentare a raportului trimestrial privind inflaţia, în cadrul căreia Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunțat prognoza de inflaţie pentru acest an. Inflaţia anuală a fost de 3,14% în 2011.
Cea mai recentă prognoză de inflaţie a BNR pentru 2012 era de 3%. Aceasta coincide cu ţinţa de inflaţie pentru acest an, de 3% plus minus un punct procentual. CITIȚI ȘI:
- Încă un pas spre ieftinirea creditelor. BNR a redus dobânda cheie până la 5,5% pe an
- Ce l-a determinat pe Mugur Isărescu să scadă nivelul dobânzii cheie