Vetre de locuinţe din Neolitic descoperite la Buzău

Vetre de locuinţe din Neolitic descoperite la Buzău

Arheologii de la Muzeul Judeţean Buzău au descoperit, în satul Coţacu din Buzău, un ansamblu de locuinţe care datează din mileniile V-VI înainte de Hristos, precum şi vase şi fragmente ceramice din Cultura Cucuteni.

Descoperirea a fost făcută pe o ridicătură, în punctul numit Cetăţuia, iar arheologii au identificat urme de locuire tip Cultura Criş, Cultura Stoicani-Aldeni, precum şi vase şi fragmente ceramice aparţinând Culturii Cucuteni. După zile de muncă asiduă, arheologii au mai scos la lumină vetre de locuinţe, ziduri în elevaţie şi statuete zoomorfe.

„Aceste telluri, sau movile, s-au format în Neolitic şi Eneolitic. În tellul de la Coţacu sunt mărturii de la începutul Neoliticului - Cultura Criş până la aspectul cultural Stoicani-Aldeni. Descoperirea este una importantă pentru Neoloticul european, deoarece face referire la evoluţia cronologică a acestei perioade“, explică Laurenţiu Grigoraş, arheolog la Muzeul Judeţean Buzău.

În ceea ce priveşte obiectele găsite, arheologii spun că au fost foarte bine conservate şi că un sit arheologic de o asemenea importanţă nu a mai fost descoperit până acum în judeţul Buzău. Săpăturile arheologice de la Cetăţuia au fost demarate la începutul anilor ’70, în urma unei alunecări de teren. De altfel, în aceeaşi zonă au fost găsite, în anii ’80, unelte, o vatră, chirpici arş şi oase de animale.

Ne puteți urmări și pe Google News