VETERINARII sunt în DILEMĂ după o decizie a Curţii Constituţionale

VETERINARII sunt în DILEMĂ după o decizie a Curţii Constituţionale

Veterinarii din România sunt în mare încurcătură după ce Curtea Constituțională a admis, în ianuarie, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „numai după identificarea acestora”, cuprinsă în art. 134 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001, referitoare la „acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân”, este neconstituțională.

Concret, Curtea Constituţională a admis că legislația care condiționa vaccinul antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării, a carnetului și a înregistrării contracost în R.E.C.S-C.M.V., este neconstituţională.

Prin urmare, stăpânii de câini, care nu-și permiteau să plătească pentru implantarea microcipului, carnet și înregistrare, nu puteau beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu pentru câinii lor.

În acest context, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Kincses Sandor, a anunţat luni că veterinarii trebuie să continue cu vaccinarea antirabică a câinilor pe baza legislaţiei în vigoare, până la modificarea acesteia, ca urmare a deciziei CCR privind neconstituţionalitatea unor dispoziţii din OUG nr. 155/2011 privind adoptarea programului de gestionarea a câinilor fără stăpân.

"Atunci când va apărea în Monitorul Oficial hotărârea Curţii Constituţionale a României şi se va trece la modificarea ordonanţei, abia atunci se va renunţa la această obligativitate. Până atunci noi lucrăm în baza legilor în vigoare. Oamenii comentează, iar doctorii au găsit acum o scuză în plus de ce nu îşi fac treaba. Noi lucrăm după legi în vigoare şi le-am cerut să respecte Ordinul nr. 1 care este valabil. Până nu vom primi ceva oficial, nu renunţăm la această măsură", a declarat, pentru Agerpres, Kincses Sandor.

Acesta a spus că, până la sfârşitul lunii ianuarie, dintr-un efectiv de peste 50.000 de câini, în judeţul Mureş au fost vaccinaţi antirabic şi microcipaţi în jur de 18.000, anul trecut fiind vaccinat antirabic cam 90% din efectiv, însă problema după decizia CCR va consta în lipsa unei metode de identificare a câinilor.

"Sunt curios care va fi metoda de identificare a câinilor după ce se va renunţa la această măsură. Cum identificăm un câine pierdut sau un câine care a muşcat pe cineva? Acum e simplu, citeşti microcipul şi afli proprietarul. Dacă această metodă este declarată neconstituţională, atunci proprietarii care au fost conştiincioşi, au respectat legea şi şi-au microcipat câinii, vor fi luaţi de proşti. În străinătate câinii se identifică tot prin cip, dar România este o ţară atipică, nu există în Europa o ţară în care câinii să fie crescuţi pe stradă, ca la noi", a arătat Kincses Sandor.

Ne puteți urmări și pe Google News