Evenimentul Zilei > Economie > Vești proaste pentru românii care vor să înmatriculeze mașini mai vechi de 15 ani. Taxele vor crește semnificativ
Vești proaste pentru românii care vor să înmatriculeze mașini mai vechi de 15 ani. Taxele vor crește semnificativ

Vești proaste pentru românii care vor să înmatriculeze mașini mai vechi de 15 ani. Taxele vor crește semnificativ

Vor crește taxele pentru românii care au de gând să înmatriculeze mașini ce sunt mai vechi de 15 ani, conform cerințelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Schimbare importantă pentru românii care vor dori să înmatriculeze mașini ce sunt mai vechi de 15 ani. Astfel, taxele vor deveni mai mari. Decizia are legătură cu noul plan pentru redresarea economiei. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede, printre altele, și introducerea unor taxe.

Cresc taxele pentru românii care vor să înmatriculeze mașini mai vechi de 15 ani

– transportatorii vor plăti o taxă pe distanță, în loc de tonaj. Cu alte cuvinte, rovinieta va fi înlocuită cu o taxă pe suta de kilometri, la fel ca în alte țări.

– înmatricularea vehiculelor mai vechi de 15 ani, taxată

– o nouă taxare ecologică pentru toate autovehiculele (taxă auto).

Pe de altă parte, guvernanții au anunțat că vor construi 434 de kilometri de autostradă până în anul 2026. Deși, inițial, se vorbea despre 655 de kilometri. Banii necesari pentru autostradă ar fi de 7,6 miliarde de euro, conform Antna 3.

Potrivit PNRR, autostrăzile care vor primi bani sunt A8 Autostrada Unirii (este vorba despre sectoarele din capetele șoșelei din Târgu Mureș și Târgu Neamț), dar și A7 (sectorul Ploiești-Pașcani prin Buzău și Bacău).

Ce spunea premierul Florin Cîțu despre Planul Național de Redresare și Reziliență

„PNRR a fost depus luni și astăzi îl prezentăm în detaliu. Este un program foarte important pentru România. A fost lansat când eram ministru al Finanțelor. Am fost implicat din primul moment. Este un program negociat de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre 29,2 miliarde de euro bani care pot fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, vom renova zeci de spitale, vom construi sute de școli și de creșe.

Vom avea un spital nou construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale.
Sunt trei mari sectoare care primesc bani Transporturi, Educație și Sănătate.

Un alt element care a fost dezbătut, de ce luăm și împrumuturi: România are nevoie de investiții. Aceste împrumuturi se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiții nu sunt bune”, spunea premierul Florin Cîțu despre PNRR.