Mai multe produse finite se vor scumpi, pe fondul fenomenelor meteo extreme care au avut loc în România în ultimele săptămâni.
Scumpiri în lanț pentru produsele finite. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. În mai multe județe din țară, vremea a făcut ravagii, iar agricultorii nu preconizează vești bune pentru România. Potrivit ultimelor informații, produse precum carnea, uleiul și pâinea se vor scumpi.
Fenomenele meteo extreme au distrus recoltele românilor
Recoltele de porumb și floarea-soarelui din județul Dâmbovița sunt compromise. Ploile însoțite de grindină au răpus cerealele. "Aşa cum vedeţi, mare parte din frunze sunt distruse, acest lucru fiind cauzat de grindina care s-a abătut în ultimele zile", a spus un agricultor din județul Dâmbovița.
"În judeţul Dâmbovita, din cauza intemperiilor, porumbul are acum în jur de 30-40 de cm. Asta deşi fermierii spun că în această perioadă porumbul ar fi trebuit să aibă în jur de 90-100 de centimetri", a spus Roana Rotaru, reporter Antena 3.
În comuna Răcari, producția de porumb este compromisă cu 40%.
Scumpiri de 20% la produsele finite
Nu se anunță vești bune pentru români. Din cauza capriciilor vremii, fermierii preconizează creșteri de prețuri la alimente și produse finite. Scumpirile vor atinge nivelul de 20%, potrivit preconizărilor agricultorilor.
Carnea, pâine și uleiul de la raft ar putea, astfel, să aibă prețuri mai mari.
Fenomenele meteo nefavorabile nu se vor opri prea curând. Și în zilele ce urmează, în România se anunță ploi și vijelii.
Se scumpește alimentul preferat al românilor
Se scumpește pâinea. Sute de hectare de recolte de grâu, orz și porumb, din mai multe județe din România, au fost distruse complet de ploile și vijeliile anunțate în România în ultimele zile. Mai mulți fermieri, dar și autorități locale semnalează situația dezastruoasă a recoltelor care va duce la scumpirea alimentului preferat al românilor.
„Putem spune ca o tragedie s-a abătut asupra fermierilor din Răcari, suntem cu moralul la pământ. În numai 20 minute, sute de hectare au fost compromise, mare parte dintre ele în proporție de 100%”, a spus Marius Caraveţeanu, primar Răcari, județul Dâmbovița.
Statistica europeană arată că suntem printre marii consumatori de pâine la nivel european, fie că preferăm franzela simplă ori specialitățile de coca pufoasă cu cereale, semințe, măsline sau cartofi. Românii mănâncă, în medie, 82 de kilograme de pâine, cu câteva kilograme în plus față de media Uniunii Europene.