Vești proaste pentru milioane de români! Ce pățești după 45 de ani

Vești proaste pentru milioane de români! Ce pățești după 45 de ani Sursa foto: Arhiva EVZ

Persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani nu au căutare pe piața municii, companiile nefiind interesate de serviciile lor, în ciuda beneficiilor pe care le-ar putea aduce.

Aproape jumătate din persoanele care sunt refuzate la angajare au vârste cuprinse între 45 și 54 de ani. O cercetare realizată în vara trecută arată că 46% dintre cei care sunt refuzați la angajare intră în această categorie de vârstă. Vârsta reprezintă o problemă în găsirea unui serviciu pentru 63% dintre femei și pentru 37% dintre bărbați.

Informațiile apar într-un studiu, „Piaţa forţei de muncă în 2020”, care a fost realizat de Kondiment, partener al Angajez 45+, în luna iulie a anului 2020.

„La doi ani de la lansarea proiectului, Angajez 45+ expune rezultatele în efortul de combatere a discriminării în piaţa muncii. Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă, în 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani”, se menţionează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajatorii ignoră beneficiile aduse de seniori

Potrivit raportului, în cele mai multe din cazuri, angajatorii nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienţei deţinute. Aceasta deși, potrivit raportului Angajez 45+, există beneficii pe care angajaţii seniori le pot oferi companiilor. Printre acestea, documentul enumeră  capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, mentorat şi, chiar competențe digitale.

De altfel, lipsa competențelor digitale este unul dintre cele mai invocate motive pentru respingerea candidaţilor seniori de către angajatori.

„Şi totuşi, conform studiului «Digital Evolution: Connected Consumer Monitor», efectuat în ianuarie 2021 de către Exact Business Solutions, activitatea în Social Media la grupa de vârstă 46-65 ani este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani.

Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani, creşteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% în 2021 vs. 70% faţă de 2017) şi pe zona de Smart TV (20% în 2021 vs. 7% în 2017)”, susţine Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Ce trebuie să ia în considerare companiile

Raportul mai analizează şi efectele continuării trendurilor, din care se remarcă diversitatea şi incluziunea. Potrivit documentului anul 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani în ceea ce priveşte diversitatea şi incluziunea. Aceste principia trebuie să devină obligatorii pentru recrutori. Dacă ele nu se află în strategia de atragere a talentelor, compania riscă să fie considerată învechită şi neatractivă.

„Realitatea şi percepţia asupra beneficiilor incluziunii sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezenţa discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoaşterea şi descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI”, susţine Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.

Despre proiectul Angajez 45+

Angajez 45+ a fost lansat în toamna anului 2018, ca proiect marca Great HRs, la iniţiativa cofondatoarelor Rodica Obancea, master Certified Coach & Co-Founder Great HRs, Viitorul Meu şi Alina Anghel, Owner The Basics Agency & Co-Founder Great HRs, Restart Camp, MMI Romania, ca un manifest de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare.