Sunt vești proaste despre măsline, după ce căldura extremă din Italia a avut efecte devastatoare asupra culturilor. Măslinele și uleiul ar putea să se scumpească, pe fondul ofertei scăzute.
Plantațiile de măsline, afectate de secetă
Căldura extremă și seceta au consecințe dramatice asupra agriculturii. În Italia, temperaturile ridicate din această vară și relativa penurie de precipitații și apă disponibilă vor avea efecte asupra producției unuia dintre cele mai iubite și folosite ingrediente din bucătăria italiană: uleiul de măsline.
Regiunea Puglia, care generează aproximativ 50 la sută din producția națională de ulei de măsline, a fost printre cele mai penalizate de temperaturile ridicate care au avut repercusiuni grave asupra culturilor locale. Astfel, recolta din noiembrie promite să fie mai mică decât cea de anul trecut.
Victime ale deficitului de apă: fermierii
„De câțiva ani suntem victimele deficitului de apă”, spune Pietro Leone, care conduce o companie agricolă cu aproximativ 100 de hectare de teren cultivat cu plantații de măslini în provincia Foggia.
„Anul acesta avut câteva zile groaznice care au afectat înflorirea, astfel încât producţia va fi cu 80 la sută mai mică.”
Locuitorii din provincia Foggia se bazează pe Barajul Capaccio care furnizează apă întregii zone pentru industrie, irigații și uz casnic.
Barajul, care este alimentat de un pârâu care duce apa de ploaie în rezervor, nu atinge în prezent capacitatea maximă fiind practic gol, cu doar 2,5 milioane de metri cubi de apă față de maximul său de 17 milioane de metri cubi.
Culturile de măsline, în pericol pe termen lung
Puțina apă conținută a rămas din iarna trecută. Mai sunt trei bazine în provincia Foggia, toate fiind doar pe jumătate pline. „În loc de 300 de milioane de metri cubi disponibili în cele patru rezervoare, anul acesta am avut doar jumătate din aceștia”, notează Giuseppe De Filippo de la Asociația Națională de Recuperare, Puglia.
Nivelurile foarte scăzute ale apei din rezervoarele artificiale ar putea fi un avantaj pentru vacile care pasc, dar sunt foarte periculoase pentru cultivarea măslinilor.
Deși aceste plante au nevoie de mai puțină apă decât alte culturi, temperaturile de peste 40 de grade timp de 50 de zile consecutive pun în pericol maturarea măslinelor cu repercusiuni dramatice asupra producției de ulei.
(Articol de Luca Palamara, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)