Vești extraordinare pentru sute de mii de români. Pensiile, în prim-plan

Raluca Turcan, anunţul momentului

Vești extraordinare pentru persoanele care vor să completeze stagiul de cotizare la pensie pentru perioadele în care nu au contribuit la fondul de pensii publice.

Anul acesta, completarea stagiului de cotizare la pensie pentru perioadele în care nu s-a contribuit  la fondul de pensii publice se va putea realiza prin două modalități.

Prima modalitate în care se poate face acest lucru a intrat în vigoare în august 2020 și se va încheia în luna septembrie a anului curent. Cea de-a doua modalitate întră în vigoare de la 1 septembrie și va putea fi accesată în permanență.

Pe data de 21 septembrie 2020, OUG 163/2020 adoptată de Guvern a oferit persoanelor nepensionate posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie. Această procedură se realizează în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani.

Prin respectivul contract se pot acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și momentul la care se împlinește vârsta standard de pensionare.

În ce perioade pot fi accesate cele două mecanisme

Cum poți ajunge la un stagiu de cotizare complet pentru pensie

În acest caz, plata sumelor pentru perioadele care se vor a fi completate se poate face doar până pe data de 31 august 2021.

Anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (n.red. 1 septembrie 2021) orice persoană cu un stagiu de cotizare de minim 10 ani va avea posibilitatea de a încheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru a-și putea plăti, în rate, raportat la salariul mediu, contribuțiile pentru perioade care nu pot depăși cinci ani.

Și în anii anteriori a mai exista posibilitatea cumpărării vechimii pentru pensie, dar a fost aplicată pentru o perioadă limitată de timp, scrie Avocatnet.ro.

Se taie pensiile?

În urmă cu câteva zile, vicepremierul Dan Barna a declarat că nu există niciun plan de tăieri de pensii sau salarii în momentul de față şi că România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%, așa cum a fost asumat în faţa Comisiei Europene.

Nu va exista nicio tăiere de pensii sau salarii. Se realizează chiar un pic peste indexările necesare, se îngheaţă într-adevăr creşterile la parlamentari, la demnitari, la zona aceasta şi e un lucru necesar tocmai pentru a păstra un echilibru necesar şi a ne încadra în deficitul de 7% asumat faţă de Comisia Europeană în acest context de perioadă pandemică. Aceste măsuri sunt foarte responsabile, dar repet, nu există niciun plan, nici în glumă nici în subtext, de tăieri de pensii sau salarii”, a declarat președintele USR Dan Barna.