Important! Ce trebuie să ştiţi despre cumpărarea de vechime în muncă
- Antonia Hendrik
- 5 octombrie 2020, 12:09
Cei care nu au ieșit încă la pensie își pot completa, în baza unui contract încheiat cu Casa Teritorială de Pensii, suma lipsă care poate acoperi cel mult șase ani.
Aşadar, persoanele fizice care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face, în prezent, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.
Cum se calculează sumele de plată care vă lipsesc
Sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale (CAS) din momentul semnării contractului, modificarea acestora neafectând plățile aflate în desfășurare, după cum subliniază, într-un comunicat de vineri, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Venitul asigurat în sistemul public de pensii se calculează, potrivit mecanismului ce se va aplica până la 31 august 2021, pe baza salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a CAS-ului, valorile luate în calcul fiind cele de la data semnării contractului cu casa de pensii.
Dacă se întâmplă ca, pe parcusul aplicării acestui mecanism, salariul minim și CAS-ul să se modifice, „contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate”, după cum arată comunicatul CNPP.
“Cele două variabile noi vor fi utilizate doar în cazul contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data intrării în vigoare a actului normativ care modifică aceste variabile”, mai transmite casa națională de pensii.
Ce sumă ar trebui plătă în fiecare lună dacă contractul se semnează acum
Dacă un contract de asigurare s-ar semna acum, valoarea salariului minim luată în calcul ar fi de 2.230 de lei, în timp ce cota de CAS ar fi de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată ar fi de 558 de lei.
Legat de plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.
Plata se poate face la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate, prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar.
Până când puteţi cumpăra vechimea pentru pensie pe vechea lege
Aceste condiții pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură, informează avocatnet.ro.