Stagiul de cotizare pentru pensie | EXCLUSIV PRINT

Stagiul de cotizare pentru pensie | EXCLUSIV PRINT

În funcție de anii munciți se stabilește punctajul mediu anual al fiecărui angajat. Acesta este esențial pentru calcularea pensiei

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asigurații cu declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Cum îți completezi anii de muncă

În cazul în care, spre exemplu, angajatul lucrează în baza unui contract de colaborare, nu se ia în calcul perioada respectivă la calcularea vechimii în muncă. Există, însă, posibilitatea realizării/ completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a angajatului în cauză. Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut.

Contractul de asigurare socială se încheie la casa teritorială de pensii de care aparține angajatul şi cuprinde: datele de identificare ale asiguratorului şi ale persoanei asigurate, adresa asigu ra tului, condițiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuție, cuantumul con tribuției de asigurări sociale, contul în care se plăteşte contribuția de asigurări so ciale, termenul de achitare), obligațiile asiguratorului şi ale asiguratului, precum şi clauzele contractuale.

Plătești lunar sau anticipat pe un an

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata. Contribuția se poate plăti şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situații, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata, aflăm de pe site- ul Casei Naționale de Pensii Publice. Totodată, trebuie menționat că prin acest tip de contract nu se poate face plata retroactivă pentru anii de vechime pierduți deja.

Ne puteți urmări și pe Google News