Vești din Beijing. China a trecut la a doua fază de testare a vaccinului împotriva virusului ucigaș
- Magda Spiridon
- 21 iunie 2020, 15:30
Cercetători chinezi au lansat cea de-a doua fază de testări umane pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, conform unui anunţ făcut duminică de Institutul de Biologie Medicală din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Medicale (IMBCAMS).
Aproximativ zece vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus se află în diferite etape de testare, în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că pandemia se extinde accelerat iar "lumea se află într-un moment nou şi periculos".
Niciunul dintre aceste vaccinuri nu a trecut încă prin faza de testare la scară mare - faza 3 de testare - un pas necesar înainte de a primi aprobarea pentru scoaterea pe piaţă.
IMBCAMS a început sâmbătă faza a 2-a de testare pe oameni pentru vaccinul său experimental. Prima fază de testare s-a desfăşurat pe un număr de 200 de voluntari şi a început în luna mai, potrivit Reuters.
Faza a 2-a de testare vizează determinarea dozajului noilor vaccinuri şi evaluarea capacităţii acestora de a declanşa un răspuns imunitar în condiţii de siguranţă, în cazul unor voluntari sănătoşi.
Cel mai devreme la sfârşitul acestui an, noul vaccin poate fi folosit în situaţii de urgenţă pentru persoane cu nevoi speciale, preciza la sfârşitul lunii trecute Gao Fu, directorul Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor.
Noul coronavirus, detectat în premieră în China la sfârşitul anului trecut, a infectat 8,81 milioane de persoane la nivel global. Peste 460.000 de decese au fost puse pe seama noului coronavirus în întreaga lume.
Duminică, Beijingul a raportat 22 de noi cazuri de COVID-19. Locuitorii Beijingului îşi reluaseră o viaţă aproape normală după circa două luni fără cazuri de contaminare. Dar reapariţia unui focar săptămâna trecută a dus la instaurarea izolării în unele cartiere şi testarea a zeci de mii de locuitori.
Piaţa engros Xinfadi, principalul loc de aprovizionare cu fructe şi legume din Beijing, este suspectată că ar fi sursa noilor contaminări. Virusul a fost descoperit în special pe planşele de tranşare a somonului importat.
Printre noile cazuri confirmate duminică figurează cel al unei infirmiere, prima angajată din sănătate testată pozitiv după reizbucnirea epidemiei. Peste 220 de cazuri au legătură cu noul focar de contaminare.