În Grecia Antică, atleţii erau sfătuiţi să se abţină de la sex înaintea competiţiilor sportive, însă la Olimpiada zilelor noastre, acest lucru nu se mai aplică întocmai. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat ani de zile dacă abstinenţa chiar creşte performanţa sportivă şi au ajuns la concluzia că este doar un mit.
Cu toate acestea, impactul psihologic al relaţiilor sexuale înainte de competiţii nu a fost studiat. „În laborator, facem doar teste de performanţă, însă în competiţii, psihologia joacă un rol mult mai important. Cei care pledează pentru abstinenţă motivează că relaţiile distrag atenţia sportivilor, îi fac să-şi piardă concentrarea. Nu există încă studii referitoare la acest aspect”, a declarat profesorul Ian Shrier, de la MCGill Universit of Canada.
O analiză a unor studii ştiinţifice publicată în Clinical Journal of Sport Medicine sugerează că sexul în noaptea de dinaintea competiţiilor nu afectează performanţa fizică. În cadrul unuia dintre studii, 14 atleţi au fost supuşi unui test fizic în dimineaţa de după un act sexual şi altui test după şase zile de abstinenţă. În ambele situaţii, s-a dovedit că nici forţa, nici rezistenţa nu au fost reduse.
Studiul a fost continuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado, care în plus au testat şi viteza de reacţie, echilibrul şi nivelul de oxigenare a zece sportivi. La fel, nu a fost constatată nicio diferenţă.
O altă teorie spune că frustrările sexuale fac oamenii să fie mai agresivi, iar ejacularea scade nivelul testosteronului, hormonul masculin asociat cu performanţa fizică. Toate aceste ipoteze nu au fost încă dovedite ştiinţific.
Psihologul Martin Milton, citat de dailymail.co.uk, spune că efectele actului sexual asupra performanţei fizice depinde de mai mulţi factori. „Contează şi intenstatea, frecvenţa şi durata actului înaintea competiţiilor”.