Vești bune pentru bolnavii cu grave afecțiuni pulmonare. Șefii de la Eurotransplant vin în România! Se reia colaborarea? | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Vești bune pentru bolnavii cu grave afecțiuni pulmonare. Șefii de la Eurotransplant vin în România! Se reia colaborarea? | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

EVZ a intrat în posesia unor informații importante pentru cei 25 de pacienți care au nevoie de transplant de plămâni. La finalul săptămânii, autoritățile române așteaptă la București sosirea reprezentanților Eurotransplant, organism prin intermediul căruia 34 de români au fost salvați de la moarte în ultimii zece ani

În data de 4 februarie 2016 prof.dr. Walter Klepetko, șeful Secției de chirurgie toracică și al Programului de Transplant Pulmonar de la clinica universitară AKH din Viena, adică omul responsabil de spitalul unde au fost și sunt încă tratați români cu probleme pulmonare grave, a adresat o scrisoare autorităților noastre în care le înștiința, sec, că la AKH nu vor mai fi tratați pacienți români! Motivul, pe cât de serios pentru ei, pe atât de rușinos pentru noi: România n-a respectat înțelegerea făcută în urmă cu un an, când se stabilise ca în schimbul transplantării unor bolnavi români la Viena, noi să donăm plămâni către Eurotransplant. Cu alte cuvinte, am primit plămâni noi, dar n-am donat nici măcar un organ.

Anunțul acesta a căzut ca un trăsnet pentru 25 de pacienți români a căror viață atârnă de un fir de păr, oameni disperați, pentru care clinica AKH din Viena era cea mai solidă garanție. Autoritățile au parat însă imediat, dând asigurări, mai ales la televizor, că situația este sub control. Pe ce se bazau?

„Am înființat la Spitalul Sfânta Maria primul Centru de transplant de plămâni din țară. De mâine, putem rezolva primul caz!”, clamau autoritățile prin vocea unui medic obedient sistemului. Mai mult, dincolo de acest discurs sforăitor, reprezentanții autorităților i-au chemat pe pacienții cu afecțiuni pulmonare, aflați în diferite stadii ale bolii, la București, pentru tratament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbe goale la „Sfânta Maria”

Deși reticenți, oamenii au răspuns prezent. Ce au găsit însă la Centrul de transplant de la Sfânta Maria i-a revoltat: „Doamne, n-aveau nici măcar hârtie pentru electrocardiogramă! Apoi, doctorii ne-au spus că primul caz va fi și cel mai ușor, pentru a se învăța cu procedura. Păi, noi suntem cobai? Și cu cazurile mai grave, așa, ca al meu - că respir doar la 10% din capacitatea plămânilor - ce facem? Apoi, am aflat că vom fi operați, de fapt, de o echipă din Hanovra, așadar germană. Haos!” Mărturiile acestea, oferite pentru EVZ de un pacient aflat în stare gravă, au slăbit și mai mult încrederea în sistemul nostru de sănătate, iar declarația lui Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei de Săntate a Camerei Deputaților, a pus capac: „Sunt opt pacienți care necesită intervenții rapide, dar asta nu înseamnă că sunt în pericol de deces. Ei mai pot aștepta o lună, două, trei… Erau speriați, primiseră hârtii că nu vor mai fi operați la Viena. Nu este nicio problemă, vor beneficia de transplant de plămâni întro altă țară, care nu este membră Eurotransplant. În paralel, vom încerca să finalizăm procedurile aici, la noi, la Sfânta Maria”. Apoi, Buicu mai adaugă o frază, importantă de altfel: „Clinica AKH, în care pacienții români au încredere, câștigase anul trecut licitația privind colaborarea cu țara noastră. Trebuia semnat un nou contract, dar, probabil, n-a mai fost cazul”.

Joi - vineri ajung „salvatorii”

În acest punct însă, Buicu are șanse mari să greșească! Speriate de amploarea acestei crize, pe care n-au fost în stare s-o gestioneze, autoritățile i-au contactat deja pe șefii Eurotransplant, cel mai probabil pentru a relua colaborarea. „Joi sau vineri, boșii de la Eurotransplant (n.r. - Prof. dr. Bruno Meiser, șeful Consiliului de Administrație și Peter Branger, director general) aterizează în România, la discuții. Cel mai probabil vor renegocia contractul de anul trecut. Au văzut și românii că nu-i de glumă. Pot muri oameni. AKH Viena, de exemplu, va putea opera în continuare pacienți de-ai noștri, doar că statul, în afară de banii pe care-i va plăti pentru fiecare bolnav tratat în Austria, va trebui să și doneze plămâni pentru zona Euro. Nu mai merge ca înainte. Pentru asta trebuie însă o infrastructură care să permită măcar explantarea. Oricum am da-o, trebuie să ne punem la punct”, au declarat, în exclusivitate pentru EVZ, surse medicale.

Cu alte cuvinte, România va semna, cel mai probabil, un nou acord cu Eurotransplant, organism din care fac parte opt țări europene. Două concluzii se pot trage: prima - e clar că nu ne putem baza încă pe Centrul de transplant de la „Sfânta Maria”. Motivul nici nu mai contează. Și a doua concluzie: pacienții care au nevoie urgentă de plămâni noi vor avea șansa să fie tratați la Viena. Singura condiție ar fi ca autoritățile române să se înțeleagă cu cei de la Eurotransplant.

Ministerul Sănătății și pisica moartă

În încercarea de a obține din partea Ministerului Sănătăți (MS) un punct de vedere oficial cu privire la situația pacienților cu grave afecțiuni pulmonare, EVZ s-a lovit de o atitudine ostilă, împletită cu un răspuns penibil din partea doamnei sau a domnișoarei de la biroul de presă: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați Agenției Naționale de Transplant, instituție competentă în formularea unui răspuns”. Țac-pac! Cu un extraordinar efort de concentrare, reprezentanta MS a aruncat pisica moartă în curtea unei instituții subordonate - culmea! - chiar Ministerului Sănătății.