Evenimentul Zilei > Economie > Vești bune pentru agricultori. Guvernul a alocat bani pentru plata subvenției la motorină
Vești bune pentru agricultori. Guvernul a alocat bani pentru plata subvenției la motorină

Vești bune pentru agricultori. Guvernul a alocat bani pentru plata subvenției la motorină

Guvernul a adoptat un act normativ care prevede alocarea unei sume consistente pentru subvenționarea costurilor pentru motorina folosită în agricultură.

Guvernul a alocat 340 de milioane de lei, bani destinați pentru plata ajutorului de motorină în agricultură. În ședința de miercuri, 7 aprilie, Cabinetul condus de Florin Cîțu, a adoptat o hotărâre prin care se alocă 340 milioane de lei, sumă necesară plății ajutorului de stat în agricultură pentru anul 2021.

Actul normativ completează Hotărârea de Guvern nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Informația a fost prezentată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Banii vor fi repartizați pentru plata subvențiilor la motorină, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţei pentru Agricultură, aferente perioadei 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020.

„În şedinţa Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit informării, actul normativ are în vedere completarea pentru anul 2021 a valorii totale maxime a schemei de ajutor de stat, de la valoarea existentă la finele perioadei 2015 – 2020 de 3.612.688.250 lei, cu suma de 340.550.000 lei.

Ce mai prevede actul normativ

Actul normativ mai actualizează prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile pentru determinarea nivelului subvenţiei la motorină pentru plăţile aferente anului 2021.

„Astfel, prezentul act normativ are în vedere: actualizarea prevederilor actului normativ cu cele ale Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile pentru determinarea nivelului subvenţiei la motorină pentru plăţile aferente anului 2021;

completarea pentru anul 2021 a valorii totale maxime a schemei de ajutor de stat, de la valoarea existentă la finele perioadei 2015 – 2020 de 3,612 miliarde de lei, cu suma de 340,550 milioane de lei;

stabilirea sumei de 340,550 milioane de lei, necesară pentru plata ajutorului de stat în anul 2021, aferentă cantităţilor de motorină determinate la plată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi nedecontate pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020”, se mai arată în comunicat.

Resursele financiare de 340.550.000 de lei se asigură în limita prevederilor bugetare  aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Agricultorii au protestat azi în toate orașele din Moldova. 

 

Mai multe sute de fermieri din județele Moldovei au ieșit în stradă într-o acțiune de protest menită să-i sensibilizeze pe guvernanți ca să-i susțină în activitate.Astfel, la Iași, aproximativ 70 de utilaje agricole au intrat în municipiu și au ajuns în centrul orașului, însoțite de poliție și jandarmerie. Delegații agricultorilor s-au întâlnit cu prefectul şi au discutat despre problema banilor pe care trebuie să-i primească.

La Botoșani, protestul fermierilor putea fi confundat, ușor, cu o paradă a celor mai moderne și mai frumoase utilaje agricole. La marginea orașului s-au strâns aproape 35 de utilaje, iar poliția le-a însoțit până în fața prefecturii.

Nu toată lumea a fost solidară cu protestatarii din Botoșani. Dacă o parte dintre participanții la trafic au clacsonat în semn de solidaritate, alții și-au exprimat nemulțumirea pentru blocarea drumurilor.