Evenimentul Zilei > Politica > Oros, o calamitate pentru agricultura românească. Ce reproșuri i se aduc ministrului
Oros, o calamitate pentru agricultura românească. Ce reproșuri i se aduc ministrului

Oros, o calamitate pentru agricultura românească. Ce reproșuri i se aduc ministrului

Astăzi, 31 martie, Camera Deputaților votează moțiunea simplă „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros” inițiată de PSD împotriva ministrului Agriculturii. Deputații PSD îi reproșează demnitarului managementul defectuos, lipsa de viziune, înşelarea încrederii producătorilor agricoli din toate zonele ţării, precum şi neplata la timp a subvenţiilor destinate fermierilor afectaţi de secetă.

Involuție dezastruoasă. România – din grânarul Europei în țara unde fermierii intră în faliment

Deputatul PSD Vasile Cîtea subliniază că România a ajuns, din grânarul Europei, ţara în care fermierii dau faliment. 

“Populaţia României consumă, în cea mai mare parte a ei, alimente de import. Nu suntem împotriva alimentelor din import, dar întrebarea firească este: de ce nu pot fermierii români să îşi comercializeze produsele?

Sunt ele oare prea scumpe pentru lanţurile de supermarket-uri, sunt ele poate mult prea sănătoase şi ar provoca, în acest fel, o concurenţă mult prea puternică pentru alimentele din import?

Sau poate sunt costurile de producţie mult prea mari, iar condiţiile climatice din ce în ce mai severe la noi?”, a pus problema deputatul Vasile Citea. 

Probabil există un mic adevăr în toate aceste întrebări, însă este de neînțeles strategia guvernamentală pentru sectorul agricol. 

“Săptămâna trecută, o delegaţie a fermierilor români a venit la Bucureşti, pentru o ultimă întâlnire cu ministrul de resort, în special pe tema despăgubirilor pentru culturile compromise de seceta anului 2020. Evident, domnul ministru nu a fost de găsit, iar revendicările nu au putut fi prezentate domniei sale.

Nu vrem să credem că lipsa domnului ministru are legătură cu cinismul cu care s-a pronunţat deja pe tema acestor despăgubiri, în sensul în care ele nu acoperă pierderile suferite de fermieri. Și dacă nu acoperă în integralitate pierderile, însemnă că trebuie să privăm agricultura românească de acest veritabil balon de oxigen tocmai acum când fermierul român este obligat să plătească dobândă la dobândă pentru creditele amânate din perioada stării de urgenţă?

Înţelegem totuşi că domnul ministru de resort a fost de acord cu faptul că fermierii înregistrează pierderi şi că ele sunt mari; şi atunci stăm noi şi ne întrebăm, care este planul de urgenţă gândit de Ministerul Agriculturii? Importurile de alimente, în compensaţie?

Țara are nevoie de hrană, fermierii au nevoie de susţinere pentru că şi domniile lor sunt plătitori de taxe, adică, cu alte cuvinte, vă plătesc salariul pe care cu grabă vi-l şi ridicaţi. Ce facem cu cei 80.000 de fermieri care au avut culturile de primăvară calamitate pe o suprafaţă de aproximativ 1,2 milioane de hectare? Ce facem cu programele strategice de finanţare ale agriculturii?”, s-a exprimat deputatul PSD Vasile Citea. 

Ce reproșuri i se aduc ministrului Adrian Oros

Deputata Georgeta Carmen Holban, reprezentant PSD, este de părere că ministrul Oros trebuie să plece din funcție până nu distruge de tot agricultura românească.

Deputata a transmis că va vota astăzi moțiunea simplă „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”, alături de colegii din Grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor.

Solicitarea privind demisia ministrului Agriculturii Adrian Oros este perfect justificată, în condiţiile în care ministrul este foarte aproape de a desființa întregul sector agroalimentar din economia României şi de a transforma fermierii români în săracii Europei, este de părere deputata Georgeta Carmen Holban. 

“În mandatul său de 17 luni, singura preocupare a ministrului Oros a fost aceea de a stopa şi de a amâna programele de dezvoltare a agriculturii demarate în ultimii ani de către PSD. Este evident că deţinătorul portofoliului Agriculturii nu poate să dezvolte agricultura, nu vrea şi probabil nici nu-i pasă de acest lucru.

România este într-o criză gravă, cauzată pe de o parte de seceta severă care ne-a lovit în anul agricol anterior, iar de cealaltă parte de incapacitatea actualului ministru de a pune în aplicare politici publice protective şi stimulative pentru industria agroalimentară.

Din păcate, domnul Oros este o nouă calamitate pentru agricultură, la concurenţă cu seceta şi cu virusul, şi reprezintă un adevărat pericol pentru acest sector greu încercat”, a evidențiat deputata Georgeta Carmen Holban. 

Deputata PSD îi reproşează ministrului Agriculturii managementul defectuos, lipsa de viziune, înşelarea încrederii producătorilor agricoli din toate zonele ţării, precum şi neplata la timp a subvenţiilor destinate fermierilor afectaţi de secetă.

“Din cauza incapacităţii domniei sale de a gestiona corespunzător situaţia agriculturii, de care depinde viaţa şi sănătatea fiecărui român, precum şi securitatea alimentară a ţării, ministrul Oros trebuie să facă un pas în spate, prin demisie”, a conchis deputata Holban.