Vestea momentului pentru cei 120.000 de prosumatori. Guvernul elimină taxa

Taxe. Sursa foto: Dreamstime.com

Sebastian Burduja, ministrul Energiei a anunțat că prosumatorii nu vor mai plati taxa pe soare. Decizia se aplică celor peste 120.000 de prosumatori, care, împreună au o putere instalată de 1.500 de MW, mai mult decât poate livra centrala nucleară de la Cernavodă.

Victorie pentru români. Sebastain Burduja a eliminat taxa pe soare

Decizia eliminării taxei pe soare vine în contextul numeroaselor discuții, întâlniri și negocieri purtate cu Executivul European. Sebastian Burduja și-a prezentat bilanțul după nouă luni de mandat. Astfel, ministrul Energiei a evidențiat principalele măsuri pe care le-a luat luat pentru consumatorii casnici și non-casnici.

„În urma numeroaselor discuţii, întâlniri şi dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori. Am pus în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care am demarat procedurile legale pentru eliminarea posibilităţii introducerii acestei taxe.

Prin acest demers aducem claritate în cadrul legislativ şi eliminăm incertitudinile şi potenţialele ameninţări ale dezvoltării prosumatorilor în România. Voi continua să sprijin prosumatorii. Pentru că România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”, a transmis Sebastian Burduja, pe pagina de socializare.

Guvernul elimină taxa pe soare

Pentru restul consumatorilor casnici care nu-și produc energia electrică, rămâne în vigoare schema de sprijin aplicată prin măsurile de plafonare compensare. Ministrul Energiei a subliniat faptul că românii plătesc al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

La capitolul energie electrică, Sebastian Burduja a evidențiat faptul că utilizatorii casnici din România, la nivelul Uniunii, beneficiază de „a cincea cea mai ieftină energie electrică”.

Sursa foto: pixabay.com

Anunțul postat de Sebastian Burduja

„Mai mult, reducem costul energiei electrice şi gazelor naturale. Ceea ce va duce, în condiţii normale, la facturi mai mici pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeană, luând în calcul preţurile plafonate, nu cele din contracte, ci cele plătite efectiv de consumatori, românii au al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană”, a mai transmis Sebastian Burduja pe Facebook.