Taxele pentru deținătorii de PFA. Amenzi pentru o nouă obligație impusă de stat

Taxele pentru deținătorii de PFA. Amenzi pentru o nouă obligație impusă de stat Sursa foto: Arhiva EVZ

Odată cu debutul anului 2024, au fost modificate regulile referitoare la contribuția de asigurări de sănătate (CASS) pe care trebuie să o plătească cei ce obțin venituri din activități independente.

Astfel, contribuția va fi calculată pe o bază care nu poate depăși echivalentul a 60 de salarii la venitul net, norma anuală de venit sau norma anuală de venit ajustată. Mai exact, se va plăti 10% la venitul realizat sau la norma de venit.

CASS mai mare pentru cei cu PFA

De exemplu, în cazul unui PFA, se va aplica o contribuție de CASS de 10% la venitul net de 10.000 de lei, rezultând 1.000 de lei. În urma noilor modificări fiscale mai intervine o măsură fiscală suplimentară.

În situația în care baza de calcul este sub echivalentul a șase salarii minime (respectiv 3.300 lei x 6 = 19.800 lei), PFA-ul va fi obligat să achite o sumă suplimentară de contribuție CASS până la atingerea unei baze de calcul de șase salarii minime. Astfel încât să plătească în final 10% din suma de 19.800 lei, rezultând 1.980 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, PFA-ul va trebui să aducă bani suplimentari pentru a-și plăti CASS-ul.

CASS

Sursa foto: Chode | Dreamstime.com

Nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale

Astfel, potrivit art. 17 din OUG nr. 115/2023, „persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) (n.r. activitati independente ), din una sau mai multe surse, datorează CASS, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 681 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.

La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118”.

CASS

Sursa foto: Arhiva EVZ

În nicio parte a textului de lege de mai sus nu este menționat faptul că, în cazul în care ai un venit de zero sau suferi o pierdere, sau dacă închizi activitatea în timpul anului, nu trebuie să plătești acea diferență de CASS până la 1.980 lei.

Cu alte cuvinte, indiferent dacă ai sau nu bani, ești obligat să plătești CASS-ul, potrivit antena3.ro.