Vestea momentului în Europa. Liderii UE au rezolvat criza

epa08712349 (L-R) German Federal Chancellor Angela Merkel, European Council President Charles Michel, Italian Prime Minister Giuseppe Conte, New Belgian Prime Minister Alexander De Croo, Luxembourg Prime Minister Xavier Bettel at the start of second face-to-face EU summit since the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium, 01 October 2020. During this Special European Council, EU leaders will discuss foreign affairs, in particular relations with Turkey and the situation in the Eastern Mediterranean. The leaders are also expected to address relations with China, the situation in Belarus and the poisoning of Alexei Navalny. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Liderii europeni au ajuns la un compromis menit să ducă la deblocarea bugetului european multianual și a planului de reconstrucție post-COVID.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat într-o postare pe Twitter că s-a ajuns la un compromis în legătură cu bugetul european și fondul de redresare economică post-Covid, după întrunirea liderilor țărilor membre ale UE. În aceste condiții Uniunea Europeană poate demara procedurile pentru reconstrucția economică din perioada post-COVID.

„Avem acord pentru Cadrul Financiar Multianual și pachetul de reconstrucție. Acum putem începe implementarea și reconstrucția economiilor noastre. Istoricul pachetul de reconstructie va împinge înainte tranziția digitală și tranziția verde”, a scris Charles Michel într-o postare pe Twitter.

Liderii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis care a permis ridicarea veto-urilor formulate de Ungaria și Polonia asupra bugetului, astfel încât să permit deblocarea planului de relansare. Bugetul Uniunii Europene pentru perioada programatică 2021 - 2027, în valoare de 1,074 miliarde euro și planul de relansare post-Covid, care are un buget de 750 miliarde euro au fost adoptate în iulie. Acestea au fost blocate de oficialii de la Budapesta şi Varşovia care se opun adoptării unui mecanism de condiționare care propune ca acordarea fondurilor europene să se facă în funcție de respectarea statului de drept.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permitea suspendarea alocărilor financiare, în cazul unor state membre, la recomandarea Comisiei Europene, atunci când aceasta considera că se încalcă statul de drept. O rezoluție în acest sens, împotriva unei țări, trebuia adoptată cu majoritate calificată de statele membre.

Compromis în favoarea bugetului UE

Guvernele din Polonia și Ungaria au blocat prin veto, pe 16 noiembrie, bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi planul „Next Generation”, de reconstrucție post-COVID, acuzând că mecanismul nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles.

În cele din urmă, liderii europeni au ajuns la un compromis, acest lucru fiind confirmat, înaintea întrunirii de joi, de premierul Ungariei, Viktor Orban. El a declarat, înainte de summit că după săptămâni de discuții, aproape s-a ajuns la un compromis cu privire la pachetul de buget și recuperare, informează Politico.

Și prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că UE are nevoie să fie adoptat bugetul și fondul recuperare, dar trebuie să existe și „certitudinea soluțiilor juridice”.