Evenimentul Zilei > Actualitate > Vestea care NE VA AFECTA PE TOŢI! Se va întâmpla pe 30 iunie şi NIMENI nu va scăpa de asta, iar lumea ar putea intra în HAOS
Vestea care NE VA AFECTA PE TOŢI! Se va întâmpla pe 30 iunie şi NIMENI nu va scăpa de asta, iar lumea ar putea intra în HAOS

Vestea care NE VA AFECTA PE TOŢI! Se va întâmpla pe 30 iunie şi NIMENI nu va scăpa de asta, iar lumea ar putea intra în HAOS

Deoarece viteza de rotaţie a Pământului încetineşte, trebuie să adăugăm câte o secundă în plus la anumite intervale de timp, pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotaţia planetei.

Există, însă, o mare problemă: schimbarea afectează calculatoarele şi sistemele de operare, care nu fac faţă modificării, conform gizmodo.com.

În 2012, atunci când a fost adăugată o secundă în plus, pe Internet s-a iscat un adevărat haos. Serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere, printre care Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp şi LinkedIn nu au funcţionat timp de câteva ore.

Pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte, computerele folosesc Network Time Protocol. Problema apare atunci când computerele înregistrează de două ori aceeaşi secundă şi se blochează, după ce interpretează acest lucru ca pe o eroare.

Decizia pentru adăugarea secundei în plus este luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Instituţia a anunţat că o nouă secundă va trebui adăugată în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015.

Au existat şi controverse cu privire la adăugarea unei secunde în plus la anumite intervale de timp. Unii specialişti spun că tranzacţiile de la bursă ar avea de suferit, iar sistemele GPS vor da erori, trimitând maşinile în alte direcţii, cu erori de câteva zeci de metri.

Cu toate acestea, dacă secunda nu va fi adăugată, legătura primordială dintre noţiunea oamenilor despre zi şi rotaţia pământului s-ar putea rupe pentru totdeauna.

2015 va fi al 26-lea an în care este adăugată o secundă în plus, iar prima măsură similară a fost luată în anul 1972.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.