Evenimentul Zilei > Economie > Veste proastă pentru români! România, în pericol să piardă o suma imensă de bani
Veste proastă pentru români! România, în pericol să piardă o suma imensă de bani

Veste proastă pentru români! România, în pericol să piardă o suma imensă de bani

România riscă să piardă fonduri europene de 3, 2 miliarde de euro în anul 2020, avertizează ministrul desemnat al fondurilor europene

România riscă să piardă fonduri europene de 3, 2 miliarde de euro în anul 2020. Este avertismentul ministrului desemnat al fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș, dezvăluirea fiind făcută în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, anunță digi24.ro. Ioan Marcel Boloș a primit aviz favorabil cu 21 de voturi pentru si 4 impotriva din partea membrilor comisiei de specialitate.

„Trebuie să luăm încă de la începutul anului măsurile necesare pentru a evita riscul de dezangajare”, le-a spus parlamentarilor , Ilie Marcel Boloș parlamentarilor din Comisie, în prezența premierului desemnat, Ludovic Orban.

Schimb de replici tăioase

Eugen Teodorovici, ministrul demis al Finanțelor, a spus că„Țara bine nu se mai face, asta e sigur”,   declarația acestuia stârnind nemulțumirea liberalului Ionel Dancă, care i-a replicat că : „După ce ați făcut este și foarte greu „. Potrivit ministrului desemnat pentru Fonduri Europene, trebuie făcut tot ce este posibil că România să nu piardă banii europeni. „Avem nevoie de măsuri de normalitate -de la simplificarea procedurală, debirocratizarea instituțională, până la crearea celor mecanisme de creditare inovative”, a afirmat Boloș.

El le-a transmis și un avertisment parlamentarilor legat de pericolul pierderii anul viitor a fondurilor europene.

„Riscul de dezangajare există și în actuală perioada de programare până nu vedem închis anul financiar, iar anul viitor e un risc de dezangajare de 3.2 miliarde (pe toate programele) ceea ce înseamnă o dublare a eforturilor pentru că în acest an a fost de 1,9 miliarde și a rămas 577 de milioane în zona programului operațional regional. Boloș: Trebuie să luăm încă de la începutul anului măsurile necesare pentru a evita riscul de dezangajare. Avem pe politică de coeziune 30,5 miliarfe euro alocatea iar sarcina noastră e aceea de a avea la începutul anului 2021 documentele programatice finalizate astfel încât să fim în situația în care să putem accesa banii europeni încă din prima parte a anului 2021”, a mai avertizat Boloș.

Eugen Teodorovici i-a solicitat viitorului ministru să se implice în verificarea care îl privește pe Dan Barna.  „Vreau să mă asigur în schimb că veți asigura toate informațiile legate de speța Barna. Din semnalele pe care le am înteleg că se încearcă să se ascundă lucruri. Se încearcă să se ascundă documente pe care le cere DLAF”, a afirmat Teodorovici.

„Îi mulțumesc domnului Teodorovici pentru sprijinul pe care ni-l oferă referitor la procedura Barna. Există o obligație legală. Cuvintele de ordine sunt transparență și deschidere”, a replicat  lui Boloș.