Un judecător federal din Statele Unite ale Americii a decis că respingă solicitarea de urgență a Departamentului de Justiție al administrației lui Donald Trump, care viza blocarea unei cărți. Este vorba despre lucrarea lui John Bolton, cel care a îndeplinit funcția de consilier de securitate al președintelui SUA.

Cartea va fi lansată săptămâna viitoare, la data de 23 iunie, iar judecătorul care a dat „undă verde” se numește Royce Lamberth . El și-a motivat decizia prin fapul că editura a anunțat un tiraj de 200.000 de exemplare, care au fost deja comandate de persoanele care s-au arătat interesate de carte.

„Deși conduita unilaterală a lui Bolton ridică îngrijorări în ce privește siguranța națională, guvernul nu a argumentat convingător că o condamnare ar fi soluția adecvată. Pentru motive pe care nici nu mai e nevoie să le menționăm, Curtea nu va cere confiscarea și distrugerea unei autobiografii politice”, a afirmat judecătorul.

John Bolton vorbește în cartea „The Room Where It Happened (n.r. – Camera în care s-a întâmplat)” despre cele 17 luni petrecute în funcăția de consilier de securitate. El îl desființează pe președintele Statelor Unite ale Americii, despre care spune că este „incredibil de ignorant” și „haotic”. De asemenea, Bolton l-a caracterizat pe omul politic ca fiind „incompetent și nepotrivit pentru funcția pe care o deține”.

Autorul redă niște întâmplări extrem de interesante, petrecute alături de președintele Donald Trump. Politicianul ar fi cerut sprijinul președintelui chinez, Xi Jinping, pentru a câștiga alegerile din 2020, ar fi afirmat că Venezuela face parte din Statele Unite ale Americii și ar fi oferit sprijin pentru liderii străini cercetați penal.

Bolton nu a vrut să depună mărturie în cadrul procedurii de impeachment care a fost adoptată de Camera Reprezentanților împotriva lui Donald Trump și a decis să prezinte aceste dezvăluiri în cartea sa. El a spus că ar fi venit să depună mărturie dacă Senatul american l-ar fi citat.

sursa: BBC