PSD acuză guvernanții că lovesc direct în Sănătate. Secretara Comisiei pentru Sănătate și Familie, Cristina-Elena Dinu, acuză conducerea statului că vrea să înjumătățească veniturile medicilor din ATI în vârf de criză epidemiologică.
Aprobarea memorandumului privind salarizarea în sectorul public loveşte direct în sistemul sanitar - chiar în personalul medical implicat în lupta împotriva noului coronavirus, subliniază Cristina-Elena Dinu. “În loc să primească recunoaşterea cuvenită şi să fie sprijinite, cadrele medicale sunt „pedepsite” prin reducerea veniturilor salariale”, a declarat secretara Comisiei pentru Sănătate.
“Orice ar declara public ministrul Turcan, la fel de nociv ca şi fostul titular al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, noua lege a salarizării nu va face altceva decât să instituie austeritatea.
Astfel, actul normativ prevede ca sporul pentru condiţii deosebite să fie de 25% din salariul minim şi nu din salariul în plată al fiecărui angajat! Acest lucru înseamnă o scădere a veniturilor de aproape 50% pentru personalul de la ATI, de 20-40% pentru alţi angajaţi din sistemul sanitar, dar şi de aproximativ 20% pentru angajaţii din Învăţământ.
Noua lege a salarizării, de care ne tot vorbeşte doamna Turcan, nu va fi altceva decât o mare bătaie de joc la adresa celor care se luptă zi de zi ca să salveze vieţi, la adresa celor care se ocupă de educaţia copiilor noştri. Din păcate însă, vor fi afectate şi alte categorii de bugetari precum pompierii, poliţiştii, jandarmii, militarii”, a afirmat Cristina-Elena Dinu.
Proasta gestionare guvernamentală omoară oameni
Măsura Guvernului a fost gândită chiar la momentul “apogeului pandemiei, când secţiile de ATI sunt sufocate, iar presiunea la care sunt supuşi medicii şi asistenţii medicali a ajuns la maximum”, este de părere secretara Comisiei pentru Sănătate. Și deputatul PSD Vasile Cîtea acuză liderii statului român de o proastă gestionare guvernamentală în contextul pandemiei de coronavirus.
“În România se moare cu măşti de oxigen pe faţă, în România se moare pe paturi de spital, sub supravegherea medicilor, în România moartea vine dintr-o proastă gestionare guvernamentală, în România halatele albe ale medicilor se pătează cu sângele incompetent al miniştrilor care conduc ţara cu termene de valabilitate.
Asistăm neputincioşi la suferinţe umane, la pacienţi trataţi în unităţi sanitare mobile insalubre, la medici acuzaţi de malpraxis, deşi fac tot ce le stă în putință, la oameni asfixiaţi de guri de oxigen şi la demisii neargumentate… sau poate jocuri meschine, echivalentele loteriei de vieţi.
În fiecare judeţ din România, cadrele medicale se plâng de absenţa paturilor ATI; paturile ATI Covid rămân doar cu numele. Auzim şi vedem că pacienţii care ajung la urgenţe, fie aduşi cu Ambulanţa, fie pe picioarele lor, ajung să fie trataţi în Unitatea de Primiri Urgenţe. Am asistat şi la proteste dezlănţuite în care protestatarii au sărit chiar la personalul medical numindu-i criminali”, s-a exprimat deputatul.
Potrivit acestuia, cetățenii români sunt martori ai unui “spectacol grotesc regizat de un guvern habarnist. Scenariştii care scriu scenariile nu sunt aceeaşi şi nu există o continuitate. Interimatul ajunge să fie considerat o meserie. (...) Oamenii se tem sa ceară, să ajungă la medic sau să se documenteze (despre - n.r.) banale răceli”.
Vasile Cîtea este de părere că măştile de protecţie nu doar ne protejează de virus, ci ne constrâng “să ne punem lacătul pe gură”.
“În fiecare lună din ultimul an ieşea la suprafaţă o neregulă din sistemul de sănătate, dar şi o numire politică. Nepotismul liberal ajunge sa fie confundat cu o rudenie de gradul I.
Incendii, bani irosiţi, orgolii distrugătoare de vieţi şi familii îndurerate - asta scrie în subsolul oricărui om care îşi scrie propria poveste”, a conchis Vasile Cîtea.