Evenimentul Zilei > Social > Veste cruntă pentru elevi. Vor avea mai puțină vacanță. Când va crește durata cursurilor
Veste cruntă pentru elevi. Vor avea mai puțină vacanță. Când va crește durata cursurilor

Veste cruntă pentru elevi. Vor avea mai puțină vacanță. Când va crește durata cursurilor

Vacanța de vară a anului școlar 2020-2021 se poate să fie ultima cea mai lungă vacanță de acest fel pentru elevii din România - cel puțin pentru o perioadă de timp. Ministrul Educației anunță posibilitatea implementării a noi reglementări în ceea ce privește structura anului școlar 2022-2023.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, în Educație, este nevoie de mai multe dezbateri privind structura noului an școlar întrucât pierderile materiei școlare pe perioada pandemiei sunt semnificative.

Sorin Cîmpeanu a mai spus anterior că, în opinia sa, suntem printre ultimele țări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor, iar acest lucru trebuie schimbat începând cu 2022.

Sorin Cîmpeanu vrea să micșoreze vacanța de vară

”Cu vacanţa de vară am întotdeauna cele mai bune gânduri, mie îmi place vacanţa, mi-a plăcut când am fost elev, dar sunt conştient că este nevoie de o durată mai mare de cursuri, de şcoală. Până la finalul anului 2021 trebuie să ştim structura anului 2022 – 2023, deci cu 9 luni înainte ar fi corect să ştim”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o emisiune televizată de la Digi 24.

Cîmpeanu a adăugat că este mai dificil să micşoreze alte vacanţe din timpul anului şcolar.

”E mai greu să micşorezi şi celelalte vacanţe pentru că sunt puncte fixe, sărbătorile pascale, sărbătorile de iarnă. Focusul va fi pe vacanţa de vară, dar rezultatul trebuie să fie cel acceptat de profesori, împreună cu elevii, cu părinţii, stând la masă, aducând argumente. În primul rând, nevoia de recuperare a pierderilor pe care, trebuie să o recunoaştem cu toţii”, a spus ministrul Educației.

Demnitarul a precizat, în legătură cu perioada pe care se va aplica această măsură, că e vorba despre mai mulți ani. ”În ani. Nu ştiu să spun şi nu îmi arog dreptul de a avansa aceste idei. Trebuie să avem o dezbatere”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educației vrea creșterea duratei anului școlar începând cu 2022

„Structura anului şcolar pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu la debutul săptămânii curente.

Nu ştiu şi nu vreau să vă răspund acum cu privire la ipoteza unei vacanţe de vară de o lună. Nu mă antepronunţ, dar cu siguranţă vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă”, a mai adăugat ministrul Cîmpeanu.

În prezent conform ministrului, perioada anului şcolar durează, în România, 34 de săptămâni, fiind mai scurtă decât în multe ţări europene. Astfel, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România.