Anunțul momentului despre facturi. Cât vom plăti în această iarnă, de fapt

Anunțul momentului despre facturi. Cât vom plăti în această iarnă, de fapt Facturi la energie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Piața energiei a fost dominată în ultima perioadă de instabilitate și incertitudine în privința prețurilor pentru gaze și curent. În aceste condiții foarte mulți români nu știu ce le va rezerva sezonul rece.

Dar, se pare că tarifele pentru energie electrică și pentru gazele naturale vor fi plafonate până la finalul lunii martie 2025, prin urmare vom plăti facturi mai mici.

Plafonul pentru energie rămâne valabil până în martie 2025

Informațiile au fost confirmate de Valeriu Steriu, reprezentantul Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) . Acesta a anunțat că plafonarea prețurilor pentru energie rămân în vigoare până în luna martie a anului 2025. Prin urmare, în această iarnă vom avea facturi ceva mai mici.

Chiar dacă, prețurile pentru energie și gaze naturale sunt în scădere, reprezentantul ANRE a explicat că măsura plafonării prețurilor se aplică pentru stabilizarea tarifelor pentru utilizatorii casnici și non-casnici.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție.

În clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai important. Astfel, toate companiile, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”, potrivit Cancan.

Facturi mai mici

Facturi energie. Sursa: arhiva EVZ

Facturi 2024: cât vom plăti pentru un kilowat

Prin urmare, vom plăti 68 de bani pe kilowat pentru un consum de cel mult 100 de kilowati lunar. Utilizatorii casnici care depășesc acest prag, dar se încadrează într-un consum lunar de 255 de kilowati plătesc 80 de bani/kilowat. Pentru un index care depășește 300 de kilowati, consumatorii casnici vor scoate din buzunare 1,3 lei/kilowat.  În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Cu toate că România nu mai importă gaz rusesc, posibilitatea ca în această iarnă să rămânem fără energie iese din calcul. Depozitele de gaze ale României sunt pline într-o proporție de 90%.

„Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate”, a declarat Ion Sterian, președintele Transgaz.