VESTE BUNĂ pentru cei care îşi caută loc de muncă. Intenţiile de angajare sunt CELE MAI MARI din ultimii opt ani
- Laura Ionescu
- 13 decembrie 2016, 11:50
Veste bună pentru cei care îşi caută loc de muncă. Angajatorii din România raportează cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii opt ani, relevă datele studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Potrivit cercetării, în primul trimestru din 2017 se prognozează cea mai puternică piaţă a forţei de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o previziune netă de angajare de +15% pentru perioada ianuarie - martie 2017.
19% dintre cei 625 de angajatori din România intervievaţi pentru ediţia referitoare la primul trimestru din 2017 a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% previzionează reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare, transmite Agerpres.
Intenţiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât şi faţă de trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5 puncte procentuale.
“Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiţiei pentru angajaţi, pe o piaţă care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente”, spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
Angajări în toată ţara
Realizatorii studiului susţin că este de aşteptat ca în intervalul ianuarie - martie 2017 numărul total de angajaţi să crească în opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate şi în şapte din cele opt regiuni ale ţării.
Angajatorii din industria prelucrătoare formulează şi de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, previziunea netă de angajare de +33% consolidându-se cu un punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 şi cu 13 puncte procentuale raportat la trimestrul I/2016, cea mai semnificativă îmbunătăţire de la an la an raportată în această ediţie a studiului.
Pe de altă parte, intenţiile de angajare în industria extractivă slăbesc considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât şi faţă de ultimul trimestru din 2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. previziunea netă de angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trimestrul al doilea din 2012 până în prezent.
Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul energie electrică, apă şi gaze raportează o Previziune Netă de Angajare negativă, valoarea de -2% fiind totuşi mai puternică faţă de cea raportată pentru ultimul trimestru din 2016 cu 10 puncte procentuale, iar faţă de cea raportată în primul trimestru din 2016 cu două puncte procentuale.
Oportunităţile de angajare vor fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent.
Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot aştepta la un climat favorabil angajărilor în şapte din cele opt regiuni ale ţării, în special în regiunea Vest. Previziunea netă de angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, îmbunătăţindu-se considerabil atât faţă de ultimul trimestru din 2016, cât şi faţă de primul trimestru din 2016, cu 12, respectiv 11 puncte procentuale.
În regiunea Sud-Vest însă, intenţiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu primul trimestru din 2016, previziunea netă de angajare fiind de -5%, cea mai puţin optimistă şi singura negativă din ţară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru şi cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie - martie 2016.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 24 octombrie - 1 noiembrie 2016 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.