Veste bună de la Ministerul Sănătății. Ce vaccin intră pe piață. Unii medici sunt rezervați

Veste bună de la Ministerul Sănătății. Ce vaccin intră pe piață. Unii medici sunt rezervați

În plină criză de vaccin antigripal, Ministerul Sănătății anunță că printr-un acord cadru încheiat cu 5 furnizori asigură şi 10.000 de doze pentru imunizarea gratuită a copiilor între 6 luni şi 3 ani.

„Vaccinul este destinat copiilor din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale, diabet zaharat, obezitate, sindrom imunodeficienţă primară sau astm", se arată într-un comunicat al Ministerului care mai precizează că vaccinul achiziţionat acoperă patru tulpini gripale, aşa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

În cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii, desfăşurată în sezonul 2018-2019, au fost vaccinaţi 2.377 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii arată că pentru acest sezon au fost achiziţionate 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200.000 mai mult faţă de anul trecut.

Unii medici spun că vaccinul antigripal cumpărat de Ministerul Sănătății anul acesta nu se poate administra copiilor sub 3 ani. Ei pun la îndoială eficacitatea vaccinului tetravalent la copiii mai mici de 3 ani.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a confirmat că vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății nu este recomandat copiilor sub 3 ani. „E adevărat că prospectul ne spune că nu e recomandat pentru copiii sub 3 ani. Asta înseamnă următorul lucru: cei mai mulți vor putea să se vaccineze și știm că vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor peste 65 de ani, celor care au boli cronice și pentru personalul medical. (...)

Trebuie să reținem că vaccinul antigripal de acum este cea mai bună variantă de tetravalent: surprinde două tulpini de virus gripal A, două tulpini de virus gripal B, adică avem șanse să prindem orice tip de virus gripal”, a declarat medicul la Digi 24. Acesta a mai adăugat că există studii pe baza cărora se recomandă sau nu recomandă vaccinul în cazul anumitor categorii de persoane. „Probabil că studiile nu sunt suficient de aprofundate încât să existe o variantă foarte safe pentru copiii mici. În cazul celor cu vârsta cuprinsă într 6 luni și 3 ani probabil va exista în curând o variantă complementară, probabil administrabilă intranazal”, a explicat medicul.