Evenimentul Zilei > Politica > Geniul român Vespasian Pella, în galeria de onoare a Tribunalului Penal Internațional
Geniul român Vespasian Pella, în galeria de onoare a Tribunalului Penal Internațional

Geniul român Vespasian Pella, în galeria de onoare a Tribunalului Penal Internațional

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, un Memorandum potrivit căruia un tablou rar cu „geniul vizionar” Vespasian Pella va fi oferit, cu titlu gratuit, Curții Penale Internaționale responsabilă cu judecarea crimelor împotriva umanității.

„Este un tablou care îl înfățișează pe fostul diplomat și jurist român Vespasian Pella, promotor în perioada interbelică a unei curți penale internaționale. Curtea Penală Internațională și-a inaugurat noul sediu și statele semnatare ale convenției au fost invitate să facă donații care să reflecte valorile întruchipate de instituție. Tabloul va fi oferit într-o ceremonie care va avea loc la noul sediul al instituției”, a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Tabloul a fost pictat de Dirk Van Driest și se află în patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe.

În anul 1928, Vespasian Pella a întocmit un proiect de statut al unui tribunal penal internațional, acesta fiind „părintele” actualei instituții.

Născut pe 17 ianuarie 1897 în Râmnicu-Sărat, Vespasian Pella a murit pe 24 august 1952 la New York.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga (Olanda) judecă persoanele acuzate de genocid, crime de război și crime împotriva umanității.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: