Verdictul FMI. Republica Moldova suferă de corupției  semnificativă și o guvernare vulnerabilă

Verdictul FMI. Republica Moldova suferă de corupției  semnificativă și o guvernare vulnerabilă

Raportul se referă la perioada în care țara era condusă de către Guvernul Chicu, dar raportul a fost publicat abia pe 26 iulie 2021, transmite SafeNews.md cu citâmd tv8.md.

„În ciuda faptului că există în mare măsură cadre juridice și instituționale, R. Moldova continuă să sufere de corupție semnificativă și guvernare vulnerabilă. Acestea sunt destul de pronunțate în domeniile statului de drept, anticorupției, combaterii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului și guvernării SOE”, se arată în documentul referitor la guvernul Chicu. Raportul precizează, însă, că în alte domenii au fost înregistrate, totuși, progrese, scrie safenews.md.

Mari probleme cu spălarea banilor și recuperarea prejudiciilor

Nu este prima oară când FMI subliniază astfel de probleme în Republica Moldova. Într-un raport dat publicității pe 18 martie 2020, Fondului Monetar Internațional spune că Moldova trebuie să facă mai multe pentru a combate spălarea banilor și pentru a recupera bunurile furate, implementând în același timp reforme pentru consolidarea statului de drept. Raportul respectiv exprima și îngrijorările FMI îcu privire la supravegherea slabă a sectorului financiar nebancar din Moldova și la eforturile inadecvate de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Moldova a fost implicată în ultimii ani într-un sistem de spălare a banilor la scară largă care implică peste 20 miliarde de dolari, care a fost implementat în principal de entități rusești.

Lipsa de progrese în ce privește "marele furt" de 1 miliard de doalari

Raportul FMI din martie 2020 constata și lipsa de progrese în recuperarea activelor achiziționate în mod fraudulos în Moldova, în special de la făptașii implicați în „marele furt” de 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc între 2012 și 2014.

„S-au făcut puține progrese în recuperarea activelor furate în timpul fraudei din 2014, când mai multe operațiuni de spălare a banilor au facilitat furtul a aproximativ 12% din PIB de la cele mai mari bănci din Moldova”.

"Justiția nu este independentă"

La de grave sunt și alte probleme. „O serie de date, inclusiv de la Banca Mondială și Forumul Economic Mondial, sugerează că sistemul judiciar al Republicii Moldova este în general perceput ca neindependent și supus influenței politice, cu încredere limitată în instanțe și acces restricționat la justiție”, notează raportul FMI din 2020. De asemenea, se spune că protecția investitorilor este percepută ca fiind slabă și că executarea contractelor este inconsistentă și ineficientă, în timp ce „puterile guvernamentale nu sunt verificate în mod eficient de către sistemul judiciar, iar oficialii guvernamentali sunt adesea acuzați că folosesc funcțiile publice în scopuri private”, se arată în raportul citat de site-ul balkaninsight.com.

 

Ne puteți urmări și pe Google News