De ce VEDEM mereu ACEEAŞI parte a Lunii de pe Pământ?

De ce VEDEM mereu  ACEEAŞI parte a Lunii de pe Pământ?

Sonda Chang e-4 a reușit să atingă solul celui mai îndepărtat satelit de pe Pământ unde, până acum, nici un om sau robot nu s-a aventurat. După o jumătate de secol, China bate SUA: în noaptea de miercuri 2 și joi, 3 ianuarie, sonda a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii, la 10:26 locală. O întreprindere istorică pe care nimeni nu a făcut-o până acum.

Aşa cum ştim deja, Luna este văzută de pe Pământ doar pe o față, cealaltă este mereu ascunsă. De ce? Are tot timpul același aspect de pe Pământ pentru că este în rotație sincronă, așa cum explică Le Monde. Vorbim de rotație sincronă, adică, perioada de rotație este identică cu cea a Pământului.

Nu este deloc o ciudățenie terestră: aproape toate lunile plantelor sistemului solar se comportă în același mod. Luna este singurul satelit natural al Pământului; este de aproximativ 384.400 kilometri în medie și, având în vedere proximitatea sa, este cu siguranță cel mai observat corp ceresc, studiat și fotografiat.

Apariția se schimbă de la o zi la alta (fazele lunii): atunci când se află între Soare şi Pământ este invizibilă deoarece Soarele iluminează partea din fața a Lunii (Luna Nouă). După câteva zile, apare în prima seara sub forma unui strat subtire şi după aproximativ şapte zile începând de la Luna Noua, satelitul nostru arată jumătate din suprafaţa sa.. Mai trec șapte zile și Luna este de partea cealaltă a Soarelui faţă de Pământ (Luna Plină). După o altă săptămână, doar jumătate din suprafață este din nou vizibilă. 

Ne puteți urmări și pe Google News