Vectori nucleari în Belarus. Analiză tactică a generalului Pedro Pitarch

Vectori nucleari în Belarus. Analiză tactică a generalului Pedro Pitarch Sursa: ZDG.md

Răspândirea vectorilor de livrare a armelor nucleare tactice în spațiile din Belarus pare inutilă, deoarece Rusia are o capacitate mare de a lansa, din propriile sale spații și cu mijloacele sale, arme nucleare tactice peste Ucraina.

Deși scenariul operațional pare să încetinească, luptele acerbe continuă cu focare principale (de la nord la sud) în Kupiansk, Kreminna, Bahmut și recent în Avdivka. Ambele părți sunt conștiente de intenția de a-și eficientiza operațiunile, declanșând ofensiva respectivă.

Scopul trupelor ruse ar viza să pună mâna pe cei aproximativ 13.000 km2 pe care încă nu îi controlează în regiunea Donețk. Aceasta este regiunea cel mai probabil de cucerit dintre cele ucrainene, progresând pe direcția Zaporijjia-Orehov-Tokma-Berdiansk, urmând probabil să împartă în două fâșia de pământ care leagă Donbasul de Peninsula Crimeea. Această ipoteză ar da sens lucrărilor de fortificație rusești de-a lungul celor 156 km ai frontului Vasilivka-Orehov-Vuhledar. E bine că, totuși, nici unul, nici celălalt nu au suficientă putere pentru a dezlănțui aceste ofensive.

Anul Nou a fost "sărbătorit" de partea rusă cu o creștere a bombardamentelor împotriva infrastructurii pe întreg teritoriul Ucrainei, cu o intensitate deosebită în zonele Kiev și Lviv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Continuă escaladarea

Pe partea ucraineană, continuă în același timp cu sosirea primelor tancuri grele (din Marea Britanie, Germania, Polonia și Norvegia) cu muniția corespunzătoare. Un impact deosebit îl are intenția declarată a Marii Britanii de a-și înarma tancurile Challenger 2 cu muniție cu uraniu sărăcit. Răspunsul lui Putin a fost direct: convin cu Lukașenko desfaşurarea de arme nucleare tactice în Belarus.

Adăugând că un astfel de aranjament nu ar încălca acordurile internaționale de neproliferare, deoarece acestea sunt similare cu cele ale SUA cu țările europene (insinuând astfel suspiciunea larg răspândită de stocare a armelor nucleare americane în Germania, Țările de Jos, Italia și Turcia).

Ca să nu mai vorbim de potențialul "transfer" nuclear pe teritoriul și în apele spaniole din zona Gibraltar, colonie deținută de Marea Britanie și căreia, în desfășurarea globală a flotei sale, îi sunt atribuite, printre altele, funcțiile de aprovizionare, întreținere și odihnă a echipajelor submarinelor lor nucleare, potrivit abc.es.

În orice caz, din punct de vedere operațional, dispersarea vectorilor de lansare a armelor nucleare tactice în spațiile din Belarus pare inutilă, întrucât Rusia are o capacitate amplă de a lansa, din spațiile proprii și cu mijloacele sale, arme nucleare tactice asupra Ucrainei. Anunțul Rusiei pare, așadar, un simplu instrument suplimentar pentru a crește tensiunea în general și, în special, presiunea asupra țărilor NATO cele mai apropiate de Ucraina. (Rador)