"Vecinul" lui Osama, exclusiv în EVZ: "Am scris despre moartea lui Bin Laden fără să ştiu"

"Vecinul" lui Osama, exclusiv în EVZ: "Am scris despre moartea lui Bin Laden fără să ştiu"

EXCLUSIV. Pakistanezul care a scris din greşeală pe Twitter despre atacul asupra lui Osama bin Laden descrie, într-un interviu acordat EVZ, cum a căzut victimă în războiul ştirilor ce a urmat.

De peste o săptămână, Sohaib Athar nu mai are viaţă. Atunci când Osama bin Laden, "vecinul" său ascuns din Abbottabad, Pakistan, a fost împuşcat, a luat cu el şi liniştea IT-istului pakistanez de 33 de ani.

Omul n-a făcut mare lucru ca să ajungă în situaţia asta. A avut ghinionul (sau norocul?) să scrie, în timp real, pe Twitter, cum a avut loc o explozie şi ce zvonuri a împrăştiat aceasta în micul orăşel unde teroristul se ascundea. De atunci nu face decât să răspundă la mailuri, mesaje, să dea interviuri şi să se justifice pe unde apucă.

Insomniacul cu un plici uriaş

La 1 noaptea, ora Pakistanului, pe 1 mai, Sohaib Athar îşi vedea liniştit de muncă – aşa cum a şi scris, cu entuziasm, pe blogul personal şi pe profilul de Twitter, invadat ulterior de sute de mii de vizualizări.

Chiar atunci, de nicăieri, peste noaptea din Abbottabad au venit americanii. Sohaib a auzit un elicopter şi explozia care a dat startul atacului. Ce era să facă? A scris pe Twitter. "Zgomotul unui elicopter deasupra (un eveniment rar aici)". Apoi, cumva ironic: "Pleacă, elicopterule, până nu scot pliciul meu uriaş!". Şi, ulterior, cu spaimă: "S-a auzit o explozie puternică. Sper că nu e vorba de ceva serios".

După clarificarea situaţiei, în urma anunţului oficial potrivit căruia "cel mai vânat terorist de pe planetă" a fost eliminat, Sohaib şi-a dat seama că a surprins o fărâmă infimă dintr-un eveniment istoric. Şi a exclamat, evident, tot pe Twitter: "O-o, se pare că acum sunt tipul care a scris pe internet despre moartea lui Osama fără să ştie ce face".

Sohaib Athar, un user oarecare rătăcit prin lumea doldora de profiluri de internet, era catapultat în rândul "trendurilor" virtuale şi căpăta sute de mii de "followers" online.

Martorul care doar a auzit

Sohaib pare totuşi că ştie foarte bine ce face: de când cu pozna de pe Twitter, în ciuda aerului ursuz pe care îl afişează, expeditiv, la asaltul mass-media ce a urmat pe lângă casa lui, dă interviuri peste interviuri. A devenit un neobosit "martor al evenimentului". În toate încearcă, fără prea mult succes, să explice: "Eu nu am văzut nimic. Doar am auzit un elicopter şi o explozie". Prea târziu. Avalanşa media din Abbottabad ce a urmat morţii lui bin Laden l-a luat şi pe el pe sus, din casă, din cafeneaua mică locală al cărui patron este, din faţa calculatorului şi l-a prins în tabloul mediatic. Sohaib Athar a devenit o notă de subsol în biografia de pe Wikipedia a celui mai mediatizat terorist al secolului. E drept, a fost o săptămână nebună la Abbottabad. Într-un interviu acordat pe e-mail "Evenimentului zilei", vedeta de o săptămâna a site-urilor de socializare scrie că i s-au oferit sume de bani pentru exclusivităţi TV şi propuneri să scoată profit de pe urma ciudatei popularităţi pe care a căpătat-o. Şi apoi adaugă că asta îl dezgustă. UN "PUSTNIC" LUAT PE SUS

"Nu e o situaţie în care cineva şi-ar dori să fie"

"Sunt un pustnic part-time. Am o cafenea, pe care am lansat-o ca un mic experiment, şi asta m-a împins din nou în lumea oamenilor. Am venit în Abbottabad să scap de "cursa de şobolani" a oraşului", se descrie pakistanezul pe blogul său. Simplu.

"Cred că totuşi ar trebui să-mi dezvolt biografia pe site", adaugă în mesajul transmis EVZ, ca după o săptămână grea, istovitoare. A primit zeci de vizite, sute de întrebări de la o grămadă de jurnalişti. La toţi le-a repetat mărturia: "Era 1 noaptea, lucram acasă, cei mai mulţi oameni dormeau. Nu pot să zic că am fost vecinul lui Osama. Eu sunt vecin cu un tip care lucrează în industria telecomunicaţiilor şi care este destul de amabil să împartă cu mine conexiunea lui de internet wireless. Sunt sigur că Osama nu ar fi făcut asta pentru mine, dacă era vecinul meu", glumeşte, pe site, pakistanezul.

Locul operaţiunii e de fapt la aproximativ 2,5 kilometri depărtare de casa lui. "Ceea ce înseamnă că sunt zeci de case între mine şi locul respectiv", spune Sohaib.

Nu a văzut operaţiunea, cum au spus unele reportaje. "Am auzit ceea ce mai târziu am aflat că era începutul operaţiunii. E o mare diferenţă".

N-a fost martor la niciun schimb de focuri, cum s-a spus ulterior. A auzit însă o maşină trecând în viteză, cu puţin timp înainte ca elicopetrul să se oprească în aer deasupra cartierului, zbătând câteva momente puternic din elice, şi apoi explozia puternică. "Ceea ce m-a făcut să vorbesc cu prieteni din Abbottabad care erau treji, online", povesteşte Sohaib.

MARTOR. În noaptea atacului asupra lui Bin Laden, Sohaib Athar, locuitor din  Abbottabad, Pakistan, a scris, în timp real, pe Twitter ce a văzut şi auzit FOTO: Reuters "E destul de greu să nu-ţi dai cu părerea"

A doua zi, pe stradă, până la ştirile de seară, tot orăşelul vorbea despre noaptea ciudată. "Nu despre Osama bin Laden, asta cel puţin până la ştirile de seară, când totul a devenit oficial", spune IT-istul. Erau zvonuri cu exerciţii militare, cu drone, nimic concret. Idei buimaice printre pakistanezi. "E destul de greu să nu-ţi dai cu părerea despre aşa ceva după ce auzi o explozie şi vezi un incendiu în orăşelul tău. Erau multe zvonuri în jur despre ce s-a întâmplat", îşi aminteşte Sohaib.

Apoi misterul s-a elucidat. Reacţia lui: "Am fost amuzat". Nu speriat, nici indiferent. Doar amuzat. Nu a sărit în sus, "nu s-a auzit muzică dramatică în jur". Mai agitaţi au fost parcă unii aflaţi la distanţe rezonabile de locul atacului. "Rudele din tot Pakistanul m-au sunat non-stop după asta. Erau îngrijorate. Nu e o situaţie în care cineva şi-ar dori să fie", zice Sohaib.

Un om ocupat

Sohaib Athar e un om de puţine cuvinte. Le-a tot împrăştiat zilele astea, pare stors prin mesaje. Răspunde rapid, la foc automat, adaugă că e un mare noroc că e chiar atunci, în faţa calculatorului şi poate răspunde.

E şi un ton serios în toată treaba asta. Sunt ceva emoţii, pentru ce ar putea să vină peste Pakistan. Spune însă că nu se simte în pericol fiind cetăţean al ţării despre care acum s-a aflat că a fost "vizuina" lui bin Laden. "Nu, nu m-am simţit în pericol imediat după ce am aflat că Osama bin Laden a murit. Cred că asta face lumea un loc mai sigur, că e un lucru bun. Am fost însă îngrijorat de consecinţele faptului că dacă el nu mai e printre noi, oraşul ăsta s-ar putea transforma într-un rai al teroriştilor acum, cu academia lui militară cu tot", e ce poate spune pakistanezul.

Despre moartea lui Osama bin Laden nu vrea să-şi dea cu părerea. Zice că nu e analist politic. E precaut. "E o situaţie complicată", zice. "Nu aş vrea să extrapolez fără să am la dispoziţie toate datele problemei. Sunt foarte multe variante oficiale pe piaţă, de la diferite guverne, aşa că eu am zis că mai bine aştept ca "ceaţa" şi războiul să se mai risipească înainte de a mă lansa în asta".

Mai degrabă descrie ce crede despre cum i s-a umplut bursc căsuţa de e-mail cu "oferte tentante de a face profit", imediat după ce a căpătat popularitate pe internet. Mesaje de la diverşi binevoitori care pe Sohaib, IT-ist deja cu experienţă, nu-l mai impresionează. Se caracterizează ca fiind "obişnuit cu escrocheriile". "Ofertele să fac bani şi să profit venite din partea altora nu sunt chiar ceva nou pentru mine. N-am făcut nimic altceva decât să le ignor", zice bărbatul.

Pe site-ul său a scris că a trebuit să-şi cumpere un set nou de căşti, pentru apelurile primite online de la presă. Şi că, da, ştie ce înseamnă "a monetiza", cum l-au sfătuit alţi oameni "de bine" să facă. "Dar eu nu am energia sau motivarea să gândesc în direcţia asta. Sau poate sunt pur şi simplu prost", taie pakistanezul, scurt, problema. Bani pentru exclusivitate

Sohaib lasă o brumă de tristeţe în ton când se descrie solidar cu alte "vedete" de pe Facebook şi Youtube. "Mă identific cu oamenii ăştia. Aşa că le urez mult noroc tuturor celor care urmează să treacă printr-o situaţie ca asta", transmite IT-istul.

Nu pare să aibă încredere în noul său statut, dar nici nu refuză apariţiile din presă. Pe cei care au intrat pe Twitter să-l "urmărească" de la moartea lui Osama bin Laden îi numeşte "utilizatori ai zilei de luni".

E greu, încearcă să transmită. Devine uneori enervant. "Mi s-au oferit bani să dau interviuri în exclusivitate cu ora", spune pakistanezul. "Aş vrea să pun lucrurile în cuvinte mai uşoare, dar pur şi simplu sunt dezgustat. Ştiu că mulţi se aşteaptă ca oamenii să ceară bani şi asta a devenit parte din sistemul media, dar nu e o cale pe care eu vreau să merg. Nu putem avea încredere în ce tot circulă pe Twitter sau Facebook. Dar, la fel, nu putem avea încredere nici în ce e transmis prin canale media", teoretizează un pic omul. Singura diferenţă ar fi "că o persoană obişnuită e mai puţin predispusă să altereze informaţiile după o agendă sau alta".

Ne puteți urmări și pe Google News