Vechimea în muncă, mai scumpă. Modificări de la 1 ianuarie 2025

Vechimea în muncă, mai scumpă. Modificări de la 1 ianuarie 2025Sursa foto: Pixabay

Majorarea salariului minim modifică și sumele plătite de cei care vor să cumpere vechime pentru pensie. Acestea vor crește din 2025, pentru că vor fi calculate pe baza noii valori a salariului minim. Vechimea în muncă va costa mai mult.

Pensia poate fi plătită retroactiv de persoanele care nu au cotizat la sistemul public de pensii pentru o perioadă de până la șase ani. Condiția este ca aceștia să nu fie pensionari și să acopere doar intervalul dintre vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare.

Același lucru îl pot face și cei care au lucrat în străinătate și nu au contribuit la sistemul de pensii în anumite perioade. Ei vor putea acoperi retroactiv perioade de până la șase ani, inclusiv pentru cei care nu au realizat stagii de cotizare în România, în Uniunea Europeană sau în alte state cu care există acorduri bilaterale privind securitatea socială.

Cât va costa vechimea în muncă

Contribuția se calculează prin aplicarea unei cote de 25% din salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu casa de pensii.

Sumele se vor modifica de la 1 ianuarie 2025, când salariul minim pe economie se va majora la 4.050 de lei.

Calculele arată că cei care vor să cumpere vechime în muncă pentru pensie în 2025 vor trebui să plătească 1.012,5 lei, cu 87,5 lei mai mult decât în prezent.

Și totuși, cu cât crește salariul minim?

Majorarea salariului minim pe economie la 4.050 de lei lunar ar trebui să alinieze România la standardele europene.

Până acum, guvernul n-a precizat dacă OUG-ul care a crescut de la 200 la 300 lei suma netaxabilă din salariul minim pe economie se va aplica și anul viitor. În acest context, este neclar care va fi, cu adevărat, suma cu care va crește salariul minim.

Vestea anului pentru românii cu rate la bănci

Sursa: Arhiva EVZ

Există două posibilități. Dacă cei 300 de lei rămân neimpozabili, românii vor primi în plus 212 lei.

În cazul contrar, salariul minim va crește cu doar 67 de lei brut, iar contribuția la sistemul public de pensii (CAS) de 25% ar însemna 1.012,5 lei, față de 925 de lei cât este acum, în timp ce contribuția la sistemul de sănătate (CASS) va fi de 405 lei, față de 370 de lei în prezent.

Angajații își pot verifica singuri vechimea în muncă

Începând de anul viitor, salariații vor putea să acceseze online Revisal, adică registrul general de evidență a salariaților și își vor putea verifica personal vechimea în muncă.

Acesta conține o bază de date unde apar informații complete despre toate contractele de muncă din România.

Angajatorul are obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre ei și de a desemna o persoană care să acceseze platforma.

Cu toate acestea, noua procedură va obliga și mai departe ca informațiile obținute de salariați să fie asumate de angajatori prin semnarea lor.

La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa îi elibereze acestuia:

a) copii ale documentelor existente în dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa și/sau un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidență și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.