Văzduhurile gherontice și alte isprăvi iconice

Văzduhurile gherontice și alte isprăvi iconice

A doua jumătate a lunii mai 2021 prilejuiește un eveniment cultural inedit la Galeria Romană din București. Sâmbătă, 15 mai a.c., cu începere de la ora 15.00, se va deschide expoziția „Văzduhurile gherontice și alte isprăvi iconice”, ce va prezenta publicului desene realizate de Cuviosul Gherontie (1934-2018).

Devenit cunoscut din ce în ce mai mult după plecarea sa, prin mărturisirile adunate în deja trei cărți, Cuviosul Gherontie se lasă descoperit acum și într-un alt mod, prin intermediul lucrărilor sale. Considerate uneori desene, alteori picturi, ele au fost realizate pentru a fi dăruite, ca semn al iubirii și purtării de grijă pentru semenii ce-i erau cunoscuți direct sau în mod tainic.

Născut în Țara Făgărașului, aproape în mijlocul țării, în satul Viscri, a trăit perioada de prigoană a clerului și credincioșilor într-un mod asumat, diferit, mărturisitor. Mergea de la o mănăstire la alta, la o familie sau alta, rămânea acolo o zi sau câteva luni, cum îi descoperea Dumnezeu tainele și adâncul sufletului semenilor, cărora era în măsură să le vorbească despre problemele cu care se confruntă, chiar dacă li se părea că acestea nu erau cunoscute decât de ei înșiși.

Lucrările sale de diferite dimensiuni, conțin un mesaj unic, general valabil. „Ce-i mai principal, dragă? Sufletul!” Dar și unul pentru cel căruia a pregătit darul – binecuvântare. „Când te vei gândi la mine, are să îți meargă bine!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În octombrie 2018, aflat în pelerinaj, la Betleem, pleacă de aici ca să se mute în Ierusalimul Cel de Sus, în lăcașurile pe care le-a rucodelit înfățișându-le ochiului pământean ca vestire a celor viitoare.

Timp de două săptămâni, pe simezele Galeriei Romane din București, vor cuvânta prin cuvinte negrăite lucrările Cuviosului Gherontie, adunate laolaltă temporar pentru a fi dăruite inimilor contemporanilor săi, ca dar de le cei le-au primit în dar, dobândă dăruitorului.

Cuprinși de bucuria luminoasă a Învierii, bucurie dăruind și primind în dar, în mireasma florilor de mai, vă invităm să gustați din „Izvorul nestricăciunii, (…) plinirea închipuirilor văzând”, și „să vedem pe Hristos, Soarele dreptății, tuturor viață răsărind”, mijlocit de „Văzduhurile gherontice și alte isprăvi iconice”.

Expoziția „Văzduhurile gherontice și alte isprăvi iconice” se va desfășura în perioada 15 – 31 mai 2021.

Galeria Romană a luat naștere din dorința fondatorilor de a oferi publicului din România și nu numai, un spațiu, aflat într-o casă-monument din centrul Capitalei, care să poarte cu sine cel puțin un suflet și câteva priviri. La www.galeriaromana.ro veți găsi o perspectivă nouă care trece dincolo de expunerea clasică, impersonală, a operei de artă, un dialog între privitor și opera de artă, o oază de frumos și de educație a privirii într-o lume grăbită și în continuă mișcare. Situată pe Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, in rondul Pieței Romane, inima Bucureștiului, aceasta este atât o destinație ‘must-see’ pentru cunoscătorii în domeniu, cât și un loc ușor de găsit pentru cei ce doresc să se familiarizeze și să admire lucrări excepționale ale artiștilor români și internaționali, mic mobilier de autor, artă decorativă, etc.