Vasile Dîncu aruncă PSD în aer. Cum se poate "detona" guvernarea Grindeanu

Vasile Dîncu aruncă PSD în aer. Cum se poate "detona" guvernarea Grindeanu

Fostul vicepremier Vasile Dîncu, prieten apropiat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a apreciat într-o analiză c[ protestele sociale apar atunci când majorităţile "caută să domnească și să sugrume, să preseze" şi să ia "întreaga societate ca pradă de război". "Majoritățile obtuze nu au cum să câștige, se detonează fără să vrea", spune Dîncu. Fără să numească explicit PSD-ul, afirmaţiile lui Dîncu venite pe fondul protestelor ample de stradă sunt o referire evidentă la situaţia Guvernului Grindeanu.

Vasile Dîncu a fost cooptat de Liviu Dragnea, când a preluat PSD-ul, să ajute partidul la clarificarea doctrinară a acestuia. Acesta a fost lăudat de Dragnea, în mandatul de vicepremier, pentru activitatea depusă în cabinetul tehnocrat. Dîncu a fost una dintre variantele de premier vehiculate în PSD în timpul alegerilor parlamentare. Sociolog de profesie şi fost vicepreşedinte PSD, Vasile Dîncu este "prieten" cu Liviu Dragnea.

El explică, într-o analiză publicată în revista Sinteza, "cum se poate ajunge la proteste sociale care devin știre mondială".

"(...) majoritățile pot fi majorități obtuze, mai ales atunci când sunt conduse de elite slabe, care nu înțeleg că logica majoritară este doar principiu fondator dar nu și unic, adică discreționar, principiu de funcționare sau mecanism de management social. Majoritatea obtuză se poate așeza la putere disprețuind tot ce nu intră în sfera sa de interes imediat, mai ales disprețuind sensibilitățile colective", a scris Dîncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Majoritățile obtuze pot disprețui dialogul, comunicarea și continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorității caută să domnească și să sugrume, să preseze și să nu se uite la feedbackul social, atunci se formează minorități disperate, care pot erupe în societate, cu sau chiar fără ajutorul unor organizații de interese legitime sau ilegitime. În aceste cazuri, majoritățile obtuze se pot deșira încet, deoarece se pierde pe drum puterea numărului", consideră acesta.

Potrivit acestuia, "elita majorităţilor" trebuie să treacă anumite probe.

"Prima este să oprească gloata câștigătoare să ia întreaga societate ca pradă de război și să devasteze arealul social. A doua este clarviziunea de a înțelege că o victorie în alegeri nu crește nivelul de inteligență și înțelepciunea celor care o compun, iar ceilalți, învinșii – să spunem, nu devin dintr-o dată mai prosti și mai inerți", spune Dîncu.

"În fine, elita majoritară, când ea există, trebuie să mai treacă o probă de inteligență, o probă de istețime mai degrabă, nici măcar una de cultură: înțelegerea că orice majoritate este perisabilă și tot mai fragilă, într-o lume tot mai fragmentată în care acolo sus se stă, în medie, doar o jumătate de mandat, în ultimii 10 ani (...) Majoritățile inteligente, care practică toleranța și respectul minorității, cele care știu să împartă puterea nu pierd niciodată războiul. Majoritățile obtuze nu au cum să câștige, își creează dușmani imediat, se detonează fără să vrea", apreciază fostul vicepremier.