Vasile Dîncu a făcut anunțul! Ce face România în contextul conflictului ruso-ucrainean

Vasile Dîncu a făcut anunțul! Ce face România în contextul conflictului ruso-ucrainean Sursa: EVZ

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat că România este pregătită pentru orice situație şi că la nivelul NATO se face un plan defensiv pentru a ne asigura de ceea ce ar putea fi mai rău, iar în acest moment, ţara noastră nu a ridicat nivelul de alertă.

Vasile Dîncu a anunțat că România și aliații din NATO sunt pregătiți de orice scenariu în contextul crizei Rusia-Ucraina, iar un plan defensiv este pus la punct.

Vreau să spun un lucru foarte clar încă de la început. În acest moment, România nu a ridicat nivelul de alertă al unităţilor din Armata României. Şi nici NATO. Deci, în urma prelucrării informaţiilor pe care le avem, a datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţării interne sau externe care pot afecta securitatea naţională din perspectivă miliară, noi nu am ridicat nivelul de alertă.

Problema este însă că, în orice situaţie de genul acesta, în care există o posibilitate ca să fie atacat un vecin al României, deci în vecinătatea flancului estic, atunci evident că la nivelul NATO se face un plan defensiv pentru a ne asigura chiar de ceea ce este mai rău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este clar aproape şi există puţine şanse pentru participarea la o conflagraţie de tip armat. Problema este însă dacă Federaţia Rusă atacă Ucraina sau ocupă părţi din statul vecin, atunci sunt şi alte situaţii cu efecte secundare, pagube colaterale în ţările vecine. Pot să fie migraţii, refugiaţi din calea războiului. Putem avea şi alte situaţii, efecte ale războiului electronic, ale războiului hybrid exisă, continuă şi nu se opreşte la graniţă, deci suntem pregătiţi pentru orice situaţie şi este şi o foarte bună situaţie pentru a face exericiţii interarme şi interaliate/

Ce se va întâmpla în perioada următoare pe teritoriul României

Ministrul Vasile Dîncu a vorbit despre misiunile care vor urma în perioada următoare pe teritoriul României, iar cele multe trupe vor veni în baza de la Mihai Kogălniceanu.

Dîncu a concluzionat situația într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3:

În perioada următoare avem un plan complex pentru a primi toate aceste forţe. O parte sunt pe drum. Până la urmă vom avea în jur de 1.000 de militari americani, va urma după aceea, probabil şi începutul dislocării pentru un battlegroup (n.r.grup de luptă) în care naţiunea principală este Franţa şi care va construi o forţă multinaţională şi după aceea, vor fi executate misiuni comune de exerciţii, misiuni care sunt aprobate încă de la finalul anului 2021, pentru că în fiecare an se lucrează în cazul NATO pentru anul următor, se fac proiecte de exerciţii, deschise participării multinaţionale, unde sunt invitate ţările să participe.

Pentru anul de instrucţie 2022, avem 133 de exerciţii multinaţionale, la toate nivelurile gândite, care se desfăşoară pe teritoriul nostru şi cu prezenţă aliată, sigur, de anvergură mai mică sau mai mare. În orice caz, este vorba despre o deplasare a trupelor din bază. Acum, cele mai multe trupe vor veni în baza de la Mihai Kogălniceanu. De acolo, sigur că vor fi diverse exericiţii şi se va merge în ţară, în alte locuri. Se vor deplasa spre Cincu, Smârdan, Babadag, la Capu Midia, sau în alte locuri unde avem baze cunoscute