Ministrul francez al Forțelor Armate, în vizită la București. Vasile Dîncu a dezvăluit ce s-a discutat în spatele ușilor închise

Ministrul francez al Forțelor Armate, în vizită la București. Vasile Dîncu a dezvăluit ce s-a discutat în spatele ușilor închise

Așa cum era de așteptat, în cadrul întâlnirii de joi dintre ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, un subiect al discuției l-a constituit achiziția corvetelor.

Grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător în iulie 2019 al licitației demarate de statul român pentru construirea a patru corvete Gowind 2500.

O nouă etapă

„Am discutat în această întâlnire a noastră și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final, și mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe.

Credem că dialogul va fi și aici întărit între părțile contractante, va fi și aici important pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul urgenței geo-strategice, a urgenţei de înzestrare, cât și a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă mulțumesc încă o dată, doamna ministru, pentru prezența și dialogul pe care l-am avut şi sunt convins că putem începe o nouă etapă a parteneriatului franco-român, o etapă consolidată de schimburi bilaterale, dar, în același timp, vă mulțumesc pentru la anunțul recent al președintelui Emmanuel Macron privind prezența unui batalion NATO, dar în care Franța este națiune cadru în România, o cerere pe care România a făcut-o de mai multe ori și de mai mult timp către NATO”, a declarat Vasile Dîncu după discuțiile cu Florence Parly.

Foto: Inquam

Angajamentul Franței

La rându-i, ministrul francez a precizat că industria Franței este angajată în întregime pentru a ajuta forțele armate române în procesul de modernizare.

„Franța și industria sa sunt în întregime angajate pentru a ajuta forțele armate române să depășească o nouă etapă în procesul de modernizare, în special în problema corvetelor”, a afirmat Florence Parly.

Încurcăturile

Ministerul Apărării Naționale își exprima, în septembrie 2021, într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro, „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group.

Semnarea acordului-cadru trenează de mai bine de un an de la soluționarea unui litigiu în instanță cu compania rivală Damen, care a pierdut licitația.

Grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător în iulie 2019 al licitației demarate de statul român pentru construirea a patru corvete Gowind 2500.

În iulie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen, aflată în competiție cu Naval Group, care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare.

În cursa pentru licitație, francezii i-au devansat pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea.

După ce a semnat în aprilie 2018 un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a putea construi corvetele acolo, Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500.