Vasile Astărăstoae condamnă închiderea secţiilor de Terapie Intensivă şi Centrul de Tranfuzii de la Spitalul de Arşi din capitală
- Melania Stoica
- 21 iulie 2016, 10:05
Vasile Astărăstoae, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor, a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care îşi exprimă poziţia cu privire la situaţia Spitalului de Arşi din capitală şi totodată a întregului sistem medical din România.
Medicul a tratat principalele evenimente care au avut loc în ultima perioadă la Spitalul de Arşi din capitală, mai exact transfuzia nereuşită care a dus la moartea unei paciente şi pacientul în plaga căruia s-au găsit larve de muscă.
"Într-o gardă de noapte acoperită de un medic pensionar a avut loc un accident transfuzional din cauza necorelării grupelor de sânge. Pacienta cu multiple traumatisme a murit la 7 zile de la accidentul transfuzic (...) Am întrebat într-o postare dacă cineva poate să îmi explice cum se poate produce decesul din cauza unei transfuzii greșite într-o cantitate de 300 de ml la 7 zile post accident. Cel mult accidentul transfuzional poate fi o cauză concuratoare. Nu am primit niciun răspuns.", a scris medicul pe Facebook.
Astărăstoae a condamnat şi atitudinea medicului de la Spitalul de Arşi care a dat către presă filmuleţul cu pacientul mâncat de larve, pe motiv că nu a anunţat mai întâi colegii sau conducerea spitalului. Totodată, acesta a mai ţinut să precizeze că prezenţa larvelor nu se datorează neapărat condiţiilor mizere din spitale sau a nepăsării medicilor.
"Există situații în care nu se umblă în plaga arsului (deoarece faci mai mult rău) și pot să apară larve de muște. În niciun caz larvele de muște nu puteau să fie cauza morții deoarece înainte de apariția antibioticelor și recent după apariția rezistenței la antibiotice exista Terapia Maggot în care plăgile sunt infestate intenționat cu larve de muște. Pentru oricine care are cele mai elementare cunoștințe medicale, diagnosticul prezentat de bolnav (inclusiv diagnosticul de la deces) nu are nicio legătură cu larvele de muște.", a subliniat medicul.
Vasile Astărăstoae critică închiderea Secţiei de Terapie Intensivă şi Centrul de Transfuzii de la Spitalul de Arşi din capitală, mai ales că aceasta unitate medicală este singura de acest fel din ţară şi primeşte anual peste 2000 de cazuri. Soluţia propusă de a trimite în străinătate toţi pacienţii nu este întocmai una favorabilă din prisma medicului ieşean, deoarece costurile ar fi mult prea mari.
"Ne permitem să finanțăm un sistem de sănătate din altă țară și să subminăm sistemul propriu? Oare nu e mai corect să construim un spital nou în care să se mute Spitalul de Arși? E o întrebare.", sunt întrebările la care, cel mai probabil, medicul aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii.
Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor afirmă că principalele motive pentru care sistemul medical din România este la pământ sunt finanţarea nesatisfăcătoare şi deficitul de personal calificat.